Xavi: A történet Madridban zajlik, nem pedig itt

Újabb nehéz mérkőzés vár a Barcelonára szerda este, Xaviék ugyanis az Athletic Bilbaóhoz látogatnak. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón azonban volt fontosabb téma is a meccsnél.

Nincs pihenés, nincs megállás, szerdán újabb fontos próbatétel következik a Barcelona számára, mely az egyik legnehezebb terepen, a San Mamésben kell, hogy kiharcolja a legjobb négy közé kerülést a Spanyol Kupában. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón mégsem ez, hanem a Real Madrid-Almería összecsapáson látható bíráskodás volt a főszerepben.

A Bilbao jön a nyolc között

„Nagy meccs lesz, egy kiegyenlített összecsapásra számítok. A Bilbao egy olyan rivális, akivel nem akarsz szembe kerülni. Kiváló edzőjük van, intenzíven, keményen játszanak, a mezőny egyik legkellemetlenebb ellenfeléről beszélünk. Bár a minap kikaptak a Valencia ellen, ez nem változtat azon a tényen, hogy mennyire jó csapatuk is van, de felkészültünk erre a megmérettetésre. A legutóbb egy olyan stadionban tudtunk nyerni, ahol a bajnokságban még senki nem tudott. Három meccsnyire vagyunk a döntőtől.”

Christensen és Cancelo visszatértek

„Talán kezdők még nem lesznek, de biztosan játszani fognak. Mindketten jól érzik magukat, készen állnak a meccsre.”

A játékvezetők munkája

„Nem akartam szóba hozni ezt a sajtótájékoztatón, de udvariasságból válaszolok erre a kérdésre. Úgy éreztem, hogy ideje elmondanom a véleményemet ennek kapcsán, ezek nem tények, pusztán az én érzéseim. A legkevésbé sem akarok vitát szítani, sőt, a futballról szeretnék beszélgetni. Remek meccs áll mögöttünk, most pedig szintén egy komoly megmérettetés vár ránk a San Mamésben.”

A történet Madridban zajlik, nem pedig itt. Hiszem, hogy a játékvezetők őszintén, tudásuk legjavát próbálják minden meccsen hozni, de nem szeretem, ha kívülről nyomást próbálnak rájuk helyezni. Többet azonban nem mondok, hiszen már korábban megosztottam a nézőpontomat.

Sikerül végre reagálniuk a gyenge hónapokra?

„Csak akkor mondanám ezt, ha nyernénk most, az elődöntőben, illetve behúznánk a döntőt. Jól kell játszanunk, a minap jók voltunk, leszámítva azt a tízperces kiesést. Most azonban más lesz a helyzet, nem lesz annyi területünk, lehetőségünk, a Bilbao nem a Betis, más a megközelítésük.”

Reagálnak a gyenge hónapokra?

„Csak akkor mondanám ezt, ha nyernénk most, az elődöntőben, illetve behúznánk a döntőt. Jól kell játszanunk, a minap jók voltunk, leszámítva azt a tízperces kiesést. Most azonban más lesz a helyzet, nem lesz annyi területünk, lehetőségünk, a Bilbao nem a Betis, más a megközelítésük.”

Hogyan birkóznak meg a nyomással?

„Próbálom a játékosaim felé azt közvetíteni, hogy ez egy bizonyítási lehetőség. A Barcelonánál minden meccs egy nagy próbatétel. A Villamarínban aratott győzelmünk sokat adott nekünk morálisan, olyanok voltunk akár egy család. Sok pozitívumot tudtunk meríteni abból a meccsből, különösen a mutatott játékunk tekintetében.”

A Real Madrid TV-ről

Humorosan kezelem azokat a mémeket és videókat, amiket gyártanak rólam. Nem állunk háborúban a Real Madriddal. Mindig is tiszteltem őket, amikor pedig nem viselkedtem megfelelően, elnézést kértem érte.

Nyomás a játékvezetőkön?

„Csak ők tudják, hogy igaz-e, én innen nem mondhatom ezt meg. Most a meccsről tartunk sajtótájékoztatót, intézzetek kérdéseket a szövetségnek, kérdezzétek Medina Cantalejót inkább. Én a futballról szeretnék most beszélni, arról, hogyan támadjuk a szabad területeket majd például. A véleményemet már mindannyian ismeritek, olvassatok bele a lapokba. Azért mondom el a véleményemet erről, mert kérdeznek, nem szeretem a vitákat, nincsenek barátaim a sajtóban, én a futballnak szentelem az életemet, a futballisták motiválásának.”

Mi változik majd az előző mérkőzéshez képest?

„Kevesebb időnk lesz gondolkodni, mivel nagyon agresszívan játszanak. Ernesto kiváló edző, az egyik legjobb. Intenzívek és agresszívak, egy igazi háború lesz a pályán. Meggyőződésem, hogy nagyon magasan játszanak majd, megpróbálnak minket megzavarni a labdakihozataloknál, innen kell majd kiszabadulnunk a lehető legtöbbször, de ez rendkívül nehéz lesz. Lényeg, hogy egy teljesen más meccs lesz, mint a hétvégi.”

Sok lehetőséget kapnak a fiatalok

„Jobb, ha megszokjátok őket. Lamine, Cubarsí, Héctor Fort, Fermín, Marc Guiu, Baldé, Pedri… rengeteg fiatal játékosunk van. Nagyon fontos számunkra a La Masia, most pedig még inkább az, hogy az anyagi lehetőségeink nagyon szűkek, a keret pedig ugyancsak rövid.”

Van még esély a bajnokságra?

Láttátok a srácokat, hogyan ünnepeltek legutóbb? Realistának kell lennünk, de én mindig pozitívan állok a dolgokhoz. Még 18 forduló van hátra, rengeteg pont szerezhető. Mindenképpen rámegyünk a bajnokságba, nem fogjuk bedobni a törülközőt. Tavaly a Real Madrid volt hátrányban és nagyon is volt verseny, most sincs ez másképpen.

Pau Cubarsí először kezdett a nagyoknál

„Nagy bajban lennénk, ha nem lenne mögöttünk az akadémia. Pau nagyon jó játékos már most is, kiváló mentalitással rendelkezik. Remekül passzol, jól szűri meg a támadásokat, fontos szerelései vannak. A hétvégi második gólunk az ő labdájából indult. Bátor és szenvedélyes játékos.”

Iñaki Peña teljesítménye

„Felkészültnek tartom, bízzunk benne. Jó munkát végez, annak ellenére is, hogy egyébként gólokat kap. Remélem most sikerül lehoznunk egy kapott gól nélküli meccset.”

Lamine Yamal remekelt legutóbb

„Lamine egy nagy tehetség. Amikor látod, hogyan dolgozik az edzéseken, hogyan változik meg a játék a pályára lépését követően… nos, nehezen tudod kihagyni, hiába nagyon fiatal. A minap kiválóan játszott, boldog és én is az vagyok, rendkívül érett, bátor játékos.”

Rengeteg pontot mentettek az utolsó percekben

„Erőnlétileg jó állapotban vagyunk, illetve van hitünk is. Győztes mentalitású játékosaink vannak, akik hisznek abban, amit csinálnak.”

Érkezhet valaki még a csapathoz a télen?

„A keretünk most már aligha fog változni. Nincs miről beszámolnom ezzel kapcsolatban.”

További tartalmak: