Xavi: Ansu Fati a Real Madridban? Ez valami vicc akar lenni?

A trénert ezúttal is bombázták az átigazolásokkal kapcsolatos kérdésekkel, illetve Mateu Alemany távozása is szóba került.

A vártakkal ellentétben már pénteken megtartotta a vasárnapi, Cádiz elleni bajnokit megelőző sajtótájékozatóját Xavi Hernández. Ennek oka, hogy a klub szombaton zárt kapus edzést tart az Olimpiai Stadionban. Visszatérve a médiaeseményre, a trénert ezúttal is bombázták az átigazolásokkal kapcsolatos kérdésekkel, illetve Mateu Alemany távozása is szóba került.

Első bajnoki a Montjuïcban

„Ez lesz az első hivatalos tétmérkőzésünk ebben a stadionban. Szeretném, ha minél több szurkoló jönne ki buzdítani minket, szükségünk van a támogatásukra. A tavalyi két kupa megszerzésében is kulcsfontosságú szerepük volt. Ami a mérkőzést illeti, Sergio kiváló tréner, nagyon masszív csapat a Cádiz, 4-4-2-es felállásban játszanak, mélyen visszahúzódva, amit nehéz lesz feltörni, ezt jól mutatják az elmúlt mérkőzések eredményei is. Remélhetőleg jobb oldalunkat mutatjuk vasárnap, mint a Getafe ellen.”

Mateu Alemany mégis távozik

„Már napokkal ezelőtt tudtam a döntést. Nagyon jó volt vele együtt dolgozni, de Decóval ugyancsak jó a kapcsolatom. Hazugság a média részéről, hogy gondunk van egymással, már csapattársakként is remekül kijöttünk, most pedig szintén jó a kapcsolat közöttünk. A jelenlegi Barcelona nem lenne itt Jordi és Mateu munkája nélkül, nem lehetünk elég hálásak az erőfeszítéseikért. Deco szintén nagyon tehetséges, jól mozog a piacon, megvan minden képessége ahhoz, hogy jól végezze a munkáját. Szeretem őt, ahogyan szerettem Mateut és Jordit is. Ezek a döntések a klubvezetésre tartoznak, nekem nincs ráhatásom. Köszönök Mateunak mindent, és sok sikert kívánok neki a jövőben.”

Mi a helyzet João Félix szerződtetésével?

„Nem foglalkozom ezzel a témával, ahogyan korábban Neymarral sem, nem beszélek olyan játékosról, aki nem tagja a keretnek. A sportszakmai stáb tökéletesen tisztában van azzal, milyen játékosokat szeretnék a csapatnál látni, ennél többet nem tudok mondani. Meglátjuk, mit sikerül kihoznunk a hátralévő két hétben.”

Kétmeccses eltiltást kapott

„Nem akarok és nem is fogok több szót pazarolni erre, nem szeretnék ugyanis még több vitát generálni. Nagyon egyértelműen fogalmaztam szerintem a Getafe elleni mérkőzés után, egyértelműen látható volt, hogy nem érte Gavi kezét a labda, mindenki látta. Néha sajnos azzal vétkezel igazán nagyot, ha őszinte vagy. Ez azonban elmúlt, tovább léptünk, arra koncentrál mindenki, ami előttünk áll. A hiányom nem fog érződni, Oscar és Sergio ott lesznek ugyanis, mindketten nagyon felkészültek. Kiváló elemzőink vannak, a kommunikáció biztosított lesz közöttünk, nem változik szinte semmi az eddigiekhez képest.”

Még több játékos regisztrációja hiányzik

„Három játékos hiányzik még: Iñigo, Marcos és Iñaki. Ami Martínezt illeti, ő még mindig dolgozik a felépülésén, remélhetőleg jövő héten már végig a csapattal dolgozhat majd, nagy szükségünk van ugyanis a játékára, hiszem, hogy segíthet nekünk. A másik két játékos esetében reménykedni tudok csak, hogy nevezni lehet majd őket erre a meccsre.”

A szerződéhosszabbításáról

Egytől tízes skálán a maximumot tudom mondani. Minden a legnagyobb rendben, nem lesz vele probléma.

Araújo hetekre kidőlt a sorból

„Rengeteg a mérkőzés, nagyon zsúfolt a naptár. Láttam a napokban Pep Guardiolát erről panaszkodni. Teljesen megértem, amit mond, egyetértek vele maximálisan. Nem gondolunk a játékosok egészségére, csak és kizárólag az üzletre. Sajnos hiába mérjük már a játékosaink által megtett távolságokat GPS-szel, nem tudjuk nullára redukálni a sérülések kialakulásának esélyét. Bármikor megtörténhetnek, Ronald esetében ez az edzésen következett be, nem sokkal előtte pedig lejátszott 100 percet Getaféban, ahol eközben semmi baja nem volt. Szerintem a válogatott szünet után már ismét számíthatunk rá, ugyanakkor addig is komoly érvágás a hiánya.”

Sztrájkolhatnak a játékosok?

„Ez csak rajtuk múlik. Én Guardiola és Ancelotti szavaira támaszkodom. A többi a futballisták döntése. Végeláthatatlan naptárba kényszerítenek bele minket, ami nem jó senkinek. A játékosok fáradtak, kimerültek, elképesztően meleg van. Ártunk ezzel a mérkőzések minőségének és a játékosok egészségének is. Elég erősek ahhoz, hogy változást csikarjanak ki szerintem.”

Ansu Fati a Real Madridban?

„Ez egy vicc akar lenni gondolom, ugye? Nagyon világosan fogalmaztam Ansu kapcsán. Olyan hírek látnak napvilágot, amelyeknek semmi alapja. Fati nagyon fontos számunkra, és a jövőben is az lesz. A klub akadémiájának egyik gyémántja.”

A jobbhátvéd kérdés

„Az amerikai turné végén már elmondtam erről a véleményemet. A klubvezetés tisztában van a preferenciáimmal, tudják mire van szükségünk. Az, hogy ebből végül mi valósul meg, sok mindentől, többek között a pénzügyi fair play-től is függ.”

Ki távozhat még?

Nem kívántam korábban sem Ansut, sem pedig Marcost kiemelni. Bármi megtörténhet ugyanakkor, a piac ugyanis augusztus 30-ig még nyitva áll. A fair play pedig szorít minket továbbra is, nagyon nehéz a helyzetünk.

Oriol Romeu jól kezdett

„Nagyon meg vagyok elégedve a teljesítményével. Oriol egy rendkívül tehetséges srác, képes megteremteni az egyensúlyt a csapatban, a védekezésből oroszlánrészt vállal, ügyesen bánik a labdával, a Getafe ellen pedig majdnem gólt is szerzett. Igazi megszállott, folyamatosan dolgozik, jobb és jobb akar lenni. Tartom, hogy kiváló igazolás volt.”

További tartalmak: