Xavi: Lamine Yamal fizikálisan még nincs kész, minden másban igen

A Barcelona a Sevilla ellen folytatja bajnoki menetelését pénteken. A találkozót megelőző sajtótájékoztatót csütörtökön tartották, melyen Xavit ezúttal is több témáról kérdezték.

Nincs megállás, pénteken újabb bajnoki mérkőzés vár a Barcelonára, mely ezúttal a Sevillát fogadja hazai pályán. A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Xavi Hernándezt az újságírók kérdezték Lamine Yamal fejlődéséről, a védelmi megingásokról, illetve természetesen a Negreira-ügyről is, ahol új hírek érkeztek csütörtökön.

A Sevillát fogadják

„Vissza kell térnünk a győztesek útjára. Hazai pályán játszunk, ők azonban az Európa Liga legutóbbi kiírásának győztesei. Kemény és erős ellenfélről beszélünk, Mendilibar fantasztikus munkát végez náluk. Igazán kemény mérkőzés lesz, szeretik erőltetni a széleket. A célunk nem más, mint jó játékkal győzni.”

Fizikailag Yamal még nem áll készen többre

„Nézzétek, Lamine még csak 16 esztendős, és ez fizikai értelemben látszik is nála olykor a pályán. A focit nem csak labdával és lábbal játsszák, ennél többről van szó. Nem felejthetjük el, hogy mennyi idős, éppen ezért védenünk kell őt, amennyire ez lehetséges. Nagyon boldog jelenleg, imádja a focit, de ilyen mértékű fizikai megterhelésre még nem áll készen, minden másban viszont igen.”

Nézzük csak meg Rijkaard és Messi esetét, annál jobb példa nem is kell. Nagyon óvatosnak kell lennünk egy ennyire fiatal sráccal. Megfelelően kell beosztanunk a játékperceit, ezzel megelőzve a fizikai túlterhelést. Ettől függetlenül még sok meccsen segíthet nekünk. Az olyan játékosok esetében, akik képesek folyamatosan helyzeteket kialakítani csapatuk számára, mint Messi vagy Dembélé, olyan környezetet kell teremtenünk, amely megfelelő számukra, nincs ez másképp Lamine esetében sem.

Sok gólt kapnak egyelőre

„Koncentráltabbnak kell lennünk. Ha a mallorcai meccset nézzük, a probléma nem elől volt, sokkal inkább hátul. A védekezésünk kudarcot vallott sajnos. Az ilyen pofonok általában fókuszáltabbá teszik az embert. Tavaly jók voltunk, idén azonban sok párharcot veszítünk, rosszul helyezkedünk, túlságosan fejetlenül támadunk, ezekkel a hibákkal azonban nem versenyezhetünk címekért, ki kell őket javítanunk. Hiányzik a játékunkból a nyugalom, a türelem, a megfontoltság. Feleslegesen szórjuk el a labdát sokszor, ebben előrébb kell lépnünk. Tavaly sem volt minden tökéletes, ahogyan idén sem rossz minden, de fontos javulnunk.”

Csak döntetlent értek el a Mallorca ellen

„A győzelem megnyugtat és önbizalommal tölt el a következő meccsre. A Barcelonánál már megkongatják a vészharangokat egy döntetlent követően. Mallorcán nem játszottunk jól, kielemeztük a történteket, holnap pedig egy győzelemmel ismét az élre állhatunk, még ha csak ideiglenesen is, ha szombaton nem alakulnak számunkra jól a dolgok.”

A Girona vezeti a bajnokságot

„Látványos és örömteli a teljesítményük, ugyanakkor nem annyira meglepő számomra. Évek óta jó szakmai munka folyik náluk. Pablo és Eric miatt pedig végképp jó érzés, hogy ennyire jól megy most nekik. A Míchel által fémjelzett projekt hosszú távú, óriási érdeme van abban, ahol most tartanak.”

Továbbra is rotálni fog

„Folyamatosan elemezzük a játékosok fizikai állapotát. Látható, mekkora problémát okoz ez minden klubnál Európában, mindenhol sok a sérült. Nálunk mindenki fontos tagja a keretnek, így is érzik magukat, a rotáció pedig szükséges a játékosok megóvása érdekében. Tisztában vagyok vele, hogy a média sokszor nem ért egyet az edző döntéseivel, tiszteletben tartom mindenki véleményét, én azonban nem foglalkozom a külső hangokkal, nekem a szakemberek elemzése számít. Videón elemzünk minden szükséges részletet.”

A Real Madrid TV kritikái a játékvezetők felé

„Nem foglalkozom azzal, miről beszél a csatornájuk. A kérdéseik jogosak, de milyen választ várnak tőlem? Én a Barcelona edzője vagyok, ez esetben pedig nem szolgálhatok többel.”

Újabb hírek érkeztek a Negreira-ügyben

Jövő héten pedig újabb információk érkeznek. Tizenöt nap múlva ismét. Egy hónap múlva pedig megint. Mindannyian tudjátok már a véleményemet ebben a témában, nézzétek vissza ezeket. Soha nem volt olyan érzésem, hogy a játékvezetők minket támogattak volna. Nem is foglalkoztat a téma, mert nincs időm ezekre. Sokkal inkább arra koncentrálunk, hogy megfelelően kielemezzük, mi történt Mallorcán, kijavítsuk azt, és a Sevilla ellen győzzünk. Nem érdekelnek ezek a kérdések.

Fermín López első gólját szerezte a bajnokságban

„Fontos számunkra a jelenléte, Frenkie sérülése után pedig hatványozottan igaz ez. Ismét csak magamat ismétlem, amikor azt mondom, hogy szükséges számunkra a játéka. Igazán sokoldalú srác, mindent úgy csinál, ahogyan kérjük tőle.”

Raphinha harcias volt és gólt lőtt a Mallorca ellen

„Jól reagált a Getafe elleni kiállítására. Nagylelkűen játszott, kivette a részét a munkából. Igazán alázatos, akárcsak Ferrrán Torres. Kiment a pályára és megmutatta, mit tud. Megérdemli a dicséretet, képes különbséget teremteni, megvan ehhez a képessége.”

További tartalmak: