Xavi: Mi hiányzik a leginkább? A pozitív légkör a klub körül!

A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Xavit ismét a rá nehezedő nyomásról kérdezték, illetve a szezon végi célok is szóba kerültek.

Újabb nehéz próbatétel vár a Barcelonára, mely a Real Betis ellen mérkőzik meg vasárnap este. A katalánok győzelmi kényszerben vannak, csak így tudják ugyanis életben tartani kevés megmaradt esélyüket a bajnoki címvédést illetően. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Xavit ismét a rá nehezedő nyomásról kérdezték, illetve a szezon végi célok is szóba kerültek.

A Betishez látogatnak

„Nehéz az újévi menetrend, a Betis egy rendkívül kellemetlen ellenfél, amit jól mutat az a tény is, hogy hosszú ideje nem kaptak ki otthon. A bajnokság második felét a lehető legnagyobb lelkesedéssel várjuk, és, bár nagy a ponthátrányunk a Gironával és a Real Madriddal szemben, hisszük, hogy képesek lehetünk visszajönni, csak rajtunk múlik, hogy sikerül-e. A helyzetünk hasonló a tavalyihoz, csak akkor azt mondták rólunk kilenc pont előnynél, hogy elveszíthetjük a bajnokságot, mert a Real hozta sorban a meccseit. A liga második fele még hátra van, optimista vagyok, szerintem még utolérhetjük az éllovasokat. Visszakanyarodva a Betisre, jól futballoznak, de engedik is a másikat játszani, ez pedig jó hír lehet számunkra. Rossz hír, hogy ellenünk általában mindig extrán motiváltak, mindannyian a bizonyítási vágytól fűtöttek, extrán agresszívak. Ráadásul ott lesz például Bellerín, akinél múltja miatt szintén kettőzött lehet majd a motiváció.”

Kétségbeesett olykor a kispad mellett

„Minden szituációnál, amit látok megvan a fejemben, hogyan kéne csinálni, hova kéne passzolni, látom ezeket, és ha nem úgy csináljuk, akkor ez történik. Ez természetesen nem kritika, hanem inkább egyfajta érzelem kinyilvánítás a részemről. Maximálisan támogatom a játékosaimat, velük vagyok. Ami a részleteket illeti, a csapatszintű védekezésünkkel többé-kevésbé elégedett vagyok, jó a letámadásunk is, a legfőbb problémát inkább az utolsó passzokban látom, a megfelelő döntések meghozatalánál, de meg kell értenie mindenkinek, hogy nagyon sok fiatal van a keretben, náluk pedig hatványozottan előfordul ez.”

A kupában a Bilbaót kapták

„Haladjunk lépésről lépésre. Először a Betist kell legyőznünk, csak aztán koncentrálhatunk a Bilbaóra. Nagyon nehéz összecsapás lesz a San Mamésben. Az Athletic azon ellenfelek közé tartozik, akiket el akarsz kerülni egy sorsoláson.”

Mit kér a játékosaitól?

„Nos, elsősorban jó futballt, olyat, amilyet a Porto vagy az Atlético ellen mutattunk, azzal ugyanis képesek leszünk felvenni a versenyt a Betisszel. Meggyőző játékkal szeretnénk nyerni, de nehéz a helyzetünk. Az üzenet ugyanakkor egyértelmű: maradjunk nyugodtak és koncentráljunk arra, ami tőlünk függ.”

A bajnokságot vagy a kupát részesíti előnyben?

Egyiket sem, mivel egyetlen kupát vagy sorozatot sem szoríthatunk háttérbe. Mindenért mennünk kell, ahol még érdekeltek vagyunk. Javítanunk kell a játékunkon és meggyőzően hozni a meccseket. Még három fontos cím elérhető, amelyért az utolsó pillanatig harcolni akarunk.

Rotáció várható

„Szükség van rá, mivel három naponta pályán vagyunk, több játékosnak is izomfáradása és fájdalmai vannak, szóval muszáj ehhez nyúlnunk. A keret minden játékosára szükségünk van.”

Cancelo nem épült még fel

„A bajnokin még nem lehet ott, de a jövő heti kupameccset illetően optimista vagyok. Mindent megtett azért, hogy segíteni tudjon nekünk a szuperkupában, de nem lehetett megoldani. A terv az, hogy a San Mamésban már pályán lehessen.”

Vitor Roque állapota

„Korábban sem volt sérült, pusztán kellemetlenségre panaszkodott a lábában. Most már szerencsére tökéletes az állapota. Legutóbb kiválóan szállt be, gyors volt, mélységet adott a játékunknak. Rengeteg mindent tud adni a jelenlétével a csapatnak.”

A Gündogan-Pedri-de Jong hármas

„Sajnos túl gyakran nem láthattuk őket együtt a pályán, amely a játékunk állandóságán is megmutatkozik. Végső soron ugyanis a középpályások határozzák meg egy csapat játékának a fazonját, nekünk pedig egyelőre nem adatott meg az a lehetőség, hogy a legerősebb középpályásainkkal játsszunk huzamosabb időn át.”

Triplázhatnak a szezon végén?

„Igen, szerintem van rá esélyünk. Mindig pozitívan gondolkodom, ismertek már jól. Hiszem, hogy harcolhatunk a kupákért, hogy jó meccseket játszhatunk. A cél továbbra is az, hogy nyerjünk és visszakerüljünk a bajnoki címért folytatott meccsbe. Biztosat azonban nem tudok sajnos mondani, nem veheted készpénznek a győzelmet senki ellen. Ha körülnézünk, sok olyan nagy csapat van, amely már évek óta nem tud nyerni semmit.”

De Jong nyilatkozata

Egyetértek a meglátásaival. Az állandóság, a koncentráció és a megfelelő intenzitás fenntartása alapvetőek, nem képezhetik alku tárgyát. A védekezésünkben idén sajnos sok az egyéni hiba, sok pontot szórtunk már el ezekkel, ami a fent említettekhez vezethető vissza.

Ferrán Torres ismét gólt szerzett

„Minden nap megmutatja, milyennek is kell lennie egy mentálisan erős labdarúgónak. Itt minden nap azt érzékeltetik az emberekkel, mennyire kicsik és jelentéktelenek, legyen szó játékosról, orvosról vagy az edzőről. Nyáron leültünk és átbeszéltük a dolgokat, éreztem rajta a vágyat, hogy változtasson a helyzetén. Ferrán tökéletesen megtestesíti azt, milyennek is kell lennie egy játékosnak a Barcelonánál.”

Araújo pozíciója

„Az eredeti posztja középhátvéd, de a sérülések és más egyéb tényezők miatt ott kell segítenie, ahol adott esetben szükség van rá. Beszéltem vele erről a témáról már korábban, nincs problémája azzal, ha szélső védőként kell szerepelnie, sőt, van, hogy ő kér meg rá, hogy tegyem oda.”

Pau Cubarsí jól teljesített debütálásán

„Fantasztikus játékos már most is. Abszolút érettnek és felkészültnek látom a feladatra. Egy olyan meccsen szállt be elsőre, ahol nyomás volt rajtunk, de ez nem érződött rajta, bátran focizott. Nagy reményeket fűzünk hozzá a jelent és a jövőt illetően is.”

Negativitás veszi körül a klubot

Úgy érzem, hogy igen. A leginkább a pozitív légkör hiányzik a csapat körül, de ezt igyekszem az optimizmusommal a lehető legjobban egyensúlyozni. A katalánok, a klub, maga a történelem… ilyen emberek vagyunk. Sokat segít az esetemben az, hogy itt nőttem fel és játékos is voltam, nyugodtságot ad ez a két tényező.

„Elfogadjuk természetesen ettől függetlenül a velünk szemben támasztott elvárásokat, de hiányzik a pozitív szemlélet. A minap például 13 akadémistával a keretünkben mentünk a meccsre, de erről egy szót sem olvashattunk. Épülünk, fejlődünk és harcolunk mindenért, odamegyünk és megpróbáljuk megszerezni, a kudarc az lenne, ha nem így tennénk.”

Továbbra is sok a sérülés

„A sérülések miatt nem annyira, a játékunk miatt már annál inkább aggódom. A sérülések a futball, a zsúfolt menetrend következményei, mindenhol vannak sérültek, a Betisnél is többen hiányoznak, ez a dolog velejárója.”

További tartalmak: