Alexia: „Ez a díj csak még jobban motivál, hogy visszatérjek”

Az FC Barcelona Femení középpályása, Alexia Putellas hétfőn, zsinórban egymás után kétszer, megkapta az év legjobb női játékosának járó elismerést a FIFA-tól. A díjazás kapcsán a ‘Diario Sport’ újságírója, Maria Tikas beszélgetett a középpályással, de szóba került természetesen a felépülése is. Azt mondtad az eredmény kihirdetése után, hogy nem készültél beszéddel. Tényleg nem számítottál rá, […]

Az FC Barcelona Femení középpályása, Alexia Putellas hétfőn, zsinórban egymás után kétszer, megkapta az év legjobb női játékosának járó elismerést a FIFA-tól. A díjazás kapcsán a ‘Diario Sport’ újságírója, Maria Tikas beszélgetett a középpályással, de szóba került természetesen a felépülése is.

Azt mondtad az eredmény kihirdetése után, hogy nem készültél beszéddel. Tényleg nem számítottál rá, hogy te nyersz?

„Általában néhány nappal a gála előtt értesítenek minket levélben arról, hogy mi lesz a végeredmény, most ez elmaradt. Szóval azt gondoltam, hogy nem én nyertem. Sokat kihagytam, így azt hittem megfeledkeztek rólam, de végül az egész szezont figyelembe vették, ahogy olvastam. Nagyon hálás és boldog vagyok ezért.”

Te vagy az első női játékos, aki kétszer hódítottad el az Aranylabdát, és a TheBest-díjat is, mindezt ráadásul egymás utáni években. Tisztában vagy azzal, hogy mit értél el?

Nem igazán gondolkodom ezeken a dolgokon, ahogyan a bajnoki címek és más sikerek után sem számolom, hogy ez most pontosan hányadik is volt. Egyszerűen nem akarok megállni egy pillanatra sem, tovább szeretném folytatni azt, amit csinálok.

Sok időt töltesz az edzőteremben, folyamatosan dolgozol az erőnléteden. De mi a helyzet a mentális állapotoddal? Hogyan bírod a rád nehezedő nyomást?

„Nincs vele szerencsére problémám, elég jól megbirkózom vele. Elmondok valamit, amit lehet páran félreértenek majd, akik olvassák ezt. De a valóság az, hogy nem érdekel mit ír a média, pontosan tisztában vagyok azzal, hogy mire vagyok képes, miben tudom segíteni a csapatot, ők is ismernek engem, elvégre hosszú évek óta dolgozunk együtt. Nekem pedig ez az egyetlen, ami számít.”

Ezt a díjat a felépülésed egy fontos szakaszában kaptad meg. Ez új energiát ad számodra az utolsó időszakhoz?

„Abszolút. Most csak még jobban várom, hogy visszatérjek, játsszak és versenyezzek. Ez a díj visszahozta bennem azokat az emlékeket, amelyek az előző szezonban megvoltak, ezért is kaphattam meg végül.”

Hogy vagy egyébként?

„Nagyon jól, köszönöm. Örülök, hogy jól halad a felépülésem, minden a terv szerint alakul. Azt azért nem akarom mondani, hogy lerövidíthetem, mert egy hosszú és nehéz folyamatról beszélünk., de jól érzem magam. Sokat beszélnek a visszatérésemről, de nincs kitűzött dátum, minden a térdemtől függ. Nem akarok semmiféle kockázatot vállalni.”

Alexia és Maria Tikas

Nincs miért aggódni, óvatosan használtad a lépcsőt Párizsban…

„Nem, az nem azért volt [nevet]. Nem a térdem miatt csináltam, hanem egyszerűen elszoktam a magassarkútól, régen hordtam már. Ma pedig kiváló edzésen vagyok túl.”

Négy Barça-játékos is bekerült az év legjobb csapatába, ami szintén történelmi.

„Büszkeséggel tölt el, hogy megoszthattam velük ezt a különleges napot. Mindig együtt vagyunk, jóban-rosszban, így ezekben a pillanatokban is nagyon tudunk örülni egymás sikerének. Végülis a Barcelonának olyan játékosai vannak, akik az adott posztokon a világ legjobbjai közé tartoznak, ha nem a legjobbak. Normálisnak tartom, hogy egyre többen kapnak meghívást a csapatból az ilyen gálákra.”

Különleges volt ez Mapi [Maria León – a szerk.] számára?

„Nagyon. Mivel láttuk, hogy ő is utazik, tudtam, hogy beválogatták a legjobbak közé. Sok éve csapattársak vagyunk már, és ez volt az első gálája, de bíztattam, hogy remélem még sok ilyenben lesz része a Barcelonával.”

Milyennek látod a csapatot most, hogy visszatér a Bajnokok Ligája?

Kiváló állapotban vagyunk. Eleinte voltak nehézségek, nehezen tudtuk összeilleszteni a puzzle hiányzó darabjait, de aztán október-november környékén elkezdett jól működni az egész csapat. Nagyon jó keretünk van, az edzői stáb pedig szintén hihetetlen munkát végez.

Visszatérsz, és felemeled a kupát?

„Nem akarok kockáztatni, de fantasztikus lenne. Szeretnék felépülni végre, és segíteni a csapatot abban, hogy minél több kupával zárjuk a szezont.”

További tartalmak: