Az első női csapat ihlette a Barcelona új hazai mezét

Az új hazai mez különlegessége a címerben rejlik, amelyben az első női szurkolói klubra utaló szimbolikus gyémánt mintája is megtalálható.

Csütörtökön reggel hivatalosan is bemutatta az FC Barcelona a 2023/24-es szezon hazai szerelését, mely hagyományos függőleges csíkozású lett, a gránátvörös és a kék némileg sötétebb alapszínével. A mez elején a főszponzor, a Spotify logója fehér színnel díszeleg, hátul megmaradt a menekülteket támogató szervezet, az UNHCR/ACNUR felirata. A férfiaknál a mez ujján a Philips-hez kapcsoló Ambilight TV, a nőknél pedig tavalyhoz hasonlóan a Bimbo logója látható.

A mez különlegessége a címerben rejlik, amelyben az első női szurkolói klubra utaló szimbolikus gyémánt mintája is megtalálható. Ennek a gyémántnak a története abban a történelmi évben kezdődött, amikor Inma Cabeceran levelet küldött a klubnak amelyben az FC Barcelona akkori elnökének, Agustí Montal i Costának egy női futballcsapat létrehozását javasolta. Hosszas küzdelem árán végül Cabeceran sikerrel járt, ennek eredményeként 1970 karácsonyakor, zárt ajtók mögött ugyan, de megrendezték az első női futballmérkőzést a Camp Nou-ban. A találkozót követően megalakult a Penya Femenina Barcelonista, az első női szurkolói klub, amelynek logóját a hagyományos Barça-címer és a tartalékcsapat által használt tipikus gyémánt alak kombinációja alkotta. A női csapatot 2002-ben ismerte el hivatalosan is a Barcelona.

A többi, ahogy mondani szokták, már történelem, hiszen ezzel a döntéssel számos siker előtt nyitotta meg az utat. Elég csak megemlíteni a 2021-ben szerzett első Bajnokok Ligája-címet, a csapat világklasszis középpályását, Alexia Putellast, aki két Aranylabdával is büszkélkedhet már. Legutóbb pedig a katalánok ismét felértek Európa csúcsára azzal, hogy az idei BL-fináléban óriási fordítást bemutatva, kétgólos hátrányból felálltak a Wolfsburg ellen.

Az „utolsó vacsora” a Camp Nou-ban

Tekintettel arra, hogy a Camp Nou 2024 novemberéig bezárja kapuit az Espai Barça munkálatai miatt, az FC Barcelona és a Nike közösen szervezett egy utolsó nagy összejövetelt, melyre a férfi és a női csapat néhány 30 év alatti játékosa mellett több, a városhoz kötődő, zenei művész is érkezett.

Bad Gyal, Leiti, Julieta, Mushkaa és La Manso mind oyan helyi művészek, akik különleges kapcsolatot ápolnak Barcelonával, karrierjük pedig felfelé ível a saját művészeti területükön. A Barçát a női és férfi első csapat játékosai, Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Patri Guijarro, Caroline Graham Hansen, Ronald Araújo, Gavi, Ansu Fati és Alejandro Baldé képviselték.

Ez az „utolsó vacsora” egyben az új hazai mez bemutatásának lehetősége is volt. A jelenlévők közös szelfit készítettek a Spotify Camp Nou-ban, ezzel is jelezve az új mez bemutatásán, hogy mennyi tehetséges fiatal van Barcelonában, akik tovább építhetik a város jövőjét.

További tartalmak: