Xavi: Hamarosan hivatalos lesz Baldé és Yamal hosszabbítása is

A Barcelona vezetőedzője hosszasan elemezte, milyen hagyatéka van számukra a történelem legjobb Barcelonájának. A tréner emellett dicsérte Ferrán Torrest és João Félixet is.

Kedden megkezdődik a Bajnokok Ligája új idénye. A Barcelona az elmúlt évekkel ellentétben egy papíron jóval egyszerűbb csoportba került, ahonnan a minimum elvárás a továbbjutás, de a biztos csoportelsőség sem lenne elnagyolt remény. A katalánok a belga bajnok, a Royal Antwerp ellen lépnek pályára az első csoportmeccsen. Xavi Hernández a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón hosszasan elemezte, milyen hagyatéka van számukra a történelem legjobb Barcelonájának. A tréner emellett dicsérte Ferrán Torrest és João Félixet is.

Újra a Bajnokok Ligájában

„Kiváltság számomra, hogy a Bajnokok Ligájában irányíthatom a csapatomat. Tavaly a cél az volt, hogy visszaszerezzük a trónt Spanyolországban, ez sikerült, most pedig itt az idő, hogy a Bajnokok Ligájában is szintet lépjünk. Hazai pályán kezdünk, az idei szezonban mutatott eddigi legjobb mérkőzésünk után közvetlenül, ugyanott szeretnénk folytatni, ahol a Betis ellen abbahagytuk. Az első évemben a keretünk nem volt elég ahhoz, hogy versenyre kelljünk a többiekkel, tavaly már ott voltunk, de az eredmények nem úgy alakultak, ahogyan szerettük volna. Idén viszont már megtennénk egy lépést előre. A cél egyértelmű: továbbjutni a csoportból, a későbbiekről pedig majd csak ezt követően beszélhetünk. A legjobb tizenhat közé kell kerülnünk, ez a fő célunk, két év telt el úgy, hogy erre nem voltunk képesek. Csoportelsők akarunk lenni. Nincs kétségem afelől, hogy elég erős a keretünk ahhoz, hogy versenyre keljünk bárkivel a Bajnokok Ligájában. A szavakat holnaptól kezdve tettekkel is igazolnunk kell.”

Van Bommel ellen meccsel

„Remek emlékeim vannak róla, legyen szó csapattársról vagy ellenfélről. Fizikálisan nagyon erős labdarúgó volt, kiváló csapattárs és egy jó barát. Fantasztikus munkát véget Antwerpenben.”

Nagy rajta a nyomás

„Rajtam? Igen, mindig. Elvégre minden meccsen bizonyítanod kell, ez a Barcelona. Mindannyiunkra rendkívüli nyomás nehezedik, de ez kihívás, én pedig szeretem a kihívásokat.”

Remek formában lévő támadók

„Áldásos probléma számomra, hogy sokan remek formában futballoznak. Nehéz bekerülni a kezdőbe, de hangsúlyozom, hogy azok sem kevésbé fontosak a csapatnak, akik a kispadról szállnak be, ezt bizonyították már párszor az idei szezonban.”

Ferrán Torres formája

Nyáron azt mondta nekem, hogy szüksége van egy jó előszezonra, és ezt követően biztos benne, hogy képes lesz a legjobbját nyújtani. Nem vagyok meglepve a játékától, mert minden edzésen kimagaslóan teljesít.

Az idén egyszerűbb csoportba kerültek

„Tavaly balszerencsések voltunk a sorsolásnál, nagyon nehéz csoportba kerültünk. Idén bizonyítanunk kell, holnap a belga bajnokkal játszunk, mely kiváló csapat. Be kell bizonyítanunk, hogy bárki ellen képesek vagyunk jól játszani, legyen szó a bajnokságról vagy a Bajnokok Ligájáról.”

Araújo nincs a keretben

„Siettethetnénk a visszatérését, de nem éri meg… Szombaton már számolhatunk vele.”

Nem érzi, hogy kevésbé tisztelnék a csapatot

„Mindig pozitív vagyok, egészen a születésemtől fogva. Motivált és izgatott vagyok, jól voltunk a Betis ellen, de fontosnak tartottam a fiúknál kicsit megfékezni az eufóriát, és elmondani nekik, bár sok mindent jól csináltak, de több dolgot is korrigálni kell a folytatásban. Nem érzem azt, hogy kevésbé tisztelnék az ellenfelek a Barcelonát azért, mert évek óta nem nyertünk már a BL-ben. A Bayern és az Inter tábora is megadta a kellő tiszteletet a csapatnak. Nyernünk kell előbb utóbb, de tavaly már megnyertük a bajnokságot, most a Bajnokok Ligájában kell egy lépést előre tennünk, mivel utoljára 2015-ben hódítottuk el a kupát.”

João Félix gólt lőtt legutóbb

„João hozzáállása példás, akárcsak a többieké. Szívesen dolgozik a csapatért, rendre besegít a pályán a társaknak. Edzőként annyit mondhatok, akiben nincs meg ez a hozzáállás, annak nincs helye a Barcelonánál.”

Pedri továbbra is a felépülésén dolgozik

„Nem tudok pontos dátumot mondani a felépülésére. Jól érzi magát, de még dolgoznia kell a felépülésén. Minden attól függ, hogy ő hogyan érzi magát. A legfontosabb, hogy teljesen meggyógyuljon.”

Elvárások

„Fejlődnünk kell és jobban kell versenyeznünk. A fő cél, hogy a tizenhat közé jussunk, mindezt jó játékkal. A szombati produkció bizonyíték arra, hogy képesek vagyunk így játszani. A nyolcaddöntőben aztán meglátjuk, mi következik… Először azonban jussunk túl a csoportkörön. Remélhetőleg az idei szezon jelenti a fordulópontot és végre Európában is képesek vagyunk a legjobb formánkat nyújtani. Ha a szombati játékot hozzuk Európában, akkor bárkivel képesek vagyunk felvenni a versenyt. Egyszerűen hosszabb időn át fent kell tudni tartani azt, amit akkor mutattunk.”

Magasan van persze a léc, tudom jól, ez az utóbbi évek Barcelonájának a hozadéka. Akkor 2006 és 2015 között négyszer nyertük meg a sorozatot. Szeretjük a kihívásokat, de nem normálisak az elvárások a Barcelonával szemben. Nehéz a klubtörténelem legjobb időszaka után közvetlenül az ember élete.

Sokat tanult más edzőktől

„Érzésem szerint Luis Aragones volt a legnagyobb hatással rám, tőle tanultam a legtöbbet. Motiválásban és a játékosokkal való kommunikációban is, ezekben ő volt a legjobb.”

Baldé és Yamal hosszabbítása

„Amennyire én tudom, nagyon jól haladnak a tárgyalások, hamarosan hivatalos lesz a hosszabbításuk.”

További tartalmak: