Xavi: Abde mindig játszani akart, a Barçánál azonban ilyet nem tudunk garantálni senkinek

A sajtótájékoztatón Xavit kérdezték többek között a távozókról, az idei keret minőségéről, illetve a szerződéshosszabbításáról is.

Két hetes válogatott szünetet követően hétvégén az ötödik fordulóval folytatódnak a spanyol bajnokság küzdelmei. A Barcelona a Real Betist fogadja szombaton este az Olimpiai Stadionban. Xavi Hernández pénteken délután tartotta a mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatóját, melyen szóba kerültek a távozók, az idei keret minősége, illetve a szerződéshosszabbítása is.

A Betis következik

„Jó állapotban érkezünk ehhez az összecsapáshoz. Mindenki jó formában tért vissza, leszámítva Gündogant, aki kapott egy komolyabb ütést a hátára. Ami a Betist illeti, egy nagyszerű csapatról beszélünk, amely technikailag a liga egyik legjobbja. Magas szintű játékosokkal rendelkeznek, Pellegrini szereti a technikás, okos játékosokat. Kemény összecsapásnak nézünk elébe. Mindenkire szükségünk lesz a következő napokban, ugyanis három meccset játsszunk egy hét alatt.”

Vigyázni fognak Lamine Yamalra

„Az újságírók már nem tudják, mit is akarnak pontosan Lamine kapcsán. Játsszon vagy pihenjen. Tisztázzunk valamit: vigyázni fogunk rá, ebben pedig Bojanra is jelentős szerep hárul. Fontos tagja lesz a csapatnak a szezon következő szakaszában, de vigyáznunk kell rá. Tehetséges, szorgalmas és koncentrált srác.”

Hamarosan aláírja új szerződését

Beszéltem erről Decóval, az elnökkel, Mateuval, az igazgatósággal… Számomra a teljesítmény a fontos. Nem tartom jó dolognak több évre hosszabbítani, ez ugyanis a játékról és a címekről szól. A Barcelona mindenkori edzőjére komoly nyomás nehezedik, de soha nem maradnék a kispadon akkor, ha látom, hogy a csapat nem áll mögöttem, nem fejlődnek alattam. Ebben az esetben félre fogok állni. Az új szerződésemet a következő napokban írom alá.

Jelölte a FIFA a legjobb edzők közé

„Ez a csapat érdeme, nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. Már játékosként sem nagyon érdekeltek ezek az egyéni jelölések vagy díjak. A kollektív sikerek a lényegesek. Egy klubnál ott van az elnök, a sportszakmai stáb, az edző, illetve a főszereplők, a játékosok, rajtuk van a hangsúly. Az őszintét megvallva, néha jót mosolygok ezeken a jelöléseken.”

Nem számíthat sok türelemre

„Tökéletesen tisztában vagyok a helyzetemmel. Ez nem a Manchester City, hanem a Barcelona. Itt a legfontosabb a jó játék, a győzelem a jó játék, a stílus következménye. Itt nem kap az edző annyi türelmet, mint más klubokban.”

Szűk lett az idei keret

„A lelkem mélyén azt mondom, jó ez így. Örülök neki, hogy van hely lehetőséget adni az akadémiáról érkező srácoknak. Nagyon bízunk bennük. Lamine fantasztikusan teljesít eddig, Fermín szintén kapott már idén perceket, Casadó és Cubarsí keretben vannak, Unai velünk dolgozik… rengeteg tehetség van az akadémián, és használni is fogjuk őket.”

Abde távozásáról

„Van egy visszavásárlási opciónk, nem veszítettük el teljes, de tény, ebben a szezonban nem számíthatunk rá. Ez egyes egyedül az ő döntése volt. Én nagyon egyértelműen fogalmaztam neki, amikor azt mondtam, hogy számolok vele, ő azonban minden percet a pályán akart tölteni, ilyet azonban nem tudunk Barcelonában garantálni számára. Velünk volt, játszott, bíztam benne, erről pedig beszéltem is vele. Ő azonban minden meccsen kezdeni akart, ebben nem tudtunk megegyezni sajnos.”

Milyennek látja az új sportszakami vezetést?

„Nagyon elégedett vagyok velük. Decóval már hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolok, sok-sok éve ismerjük egymást, barátok vagyunk, akkor is tartottuk egymással a kapcsolatot, amikor eligazolt Barcelonából. Bojannal ugyancsak remekül kijövünk. Remek meglátás volt az ő kinevezése, hiszem, hogy a tanácsai komoly pluszt ad majd a saját nevelésű játékosaink számára.”

Vitor Roque téli érkezése problémás lehet

„Jelenleg a sportvezetéstől Deco azt mondta nekem, hogy Vitor Roque januárban érkezik, de majd meglátjuk. Feleslegesnek tartom jelenleg róla beszélni, mivel még nem tagja a keretnek. Kiderül, mit hoz a január, de elvileg nem lesz problémánk ezzel.”

Ferrán Torres feltámadt

Tegnap beszélgettünk egymással, és megjegyeztem, mennyire fontos nekünk a jelenléte. Tavaly gyakorlatilag mindenki kinevette, kigúnyolta őt, és most nézzétek meg, mit csinál, milyen szinten teljesít. Ismét csak azt tudom mondani: Ferrán Torres egy példakép lehet mindenki számára. Óriási mentális erőről tett tanúbizonyságot. Győzött és példát mutatott.

Pedri gyakori sérülései

„Mindenkinek van terve annak kapcsán, hogyan dolgozzon, de egy élsportról beszélünk. Most Vinícius szenvedett izomsérülést, de a City-nél is több játékos kidőlt… minden csapatban, minden sportágban vannak sérülések. A test egyszer azt mondja, hogy elég. Tennünk kell természetesen azért, hogy ezek minél kisebb számban következzenek be, de nullára nem csökkenthetjük a valószínűségét, elkerülhetetlen, hogy ez bekövetkezzen. Velem is megtörtént pályafutásom során… fáradtság, stressz… Sok szó esik a sérülésekről a klubnál, redukáltuk ezek számát, amiért hálás vagyok a stábnak.”

További tartalmak: