Baldé: „Alphonso Davies egy referenciapont számomra”

A katalán ‘Mundo Deportivo’ és ‘L’Esportiu’ című napilapok készítettek exkluzív interjút a Barcelona 19 éves balhátvédjével, Alejandro Baldéval. A témák között szerepelt a csapat fejlődése, illetve Baldé hosszabbítása is.  Az első és egyben utolsó megszólalás a szerződésed kapcsán Joan Laporta szavai voltak, aki azt mondta, hogy gyakorlatilag lezártnak tekinthető a hosszabbításod. „Való igaz, a minap […]

A katalán ‘Mundo Deportivo’ és ‘L’Esportiu’ című napilapok készítettek exkluzív interjút a Barcelona 19 éves balhátvédjével, Alejandro Baldéval. A témák között szerepelt a csapat fejlődése, illetve Baldé hosszabbítása is. 

Az első és egyben utolsó megszólalás a szerződésed kapcsán Joan Laporta szavai voltak, aki azt mondta, hogy gyakorlatilag lezártnak tekinthető a hosszabbításod.

„Való igaz, a minap Jorge Mendes itt volt és együtt beszélgettek. A célom továbbra is az, hogy itt maradjak, de a sorsom az ügynököm kezében van. Nem tudom biztosra mondani, hogy mi történik majd a jövőben. Remélem minden jól alakul majd tényleg. 7-8 évesen kerültem az akadémiára, itt nőttem fel, most pedig 19 éves vagyok, sok-sok év telt el, és remélem, hogy még sokáig maradhatok.

A „nem tudom, mi történhet a jövőben” kifejezés nyitva hagyva az ajtót a távozásod előtt, ami aggasztja a rajongókat. Kijelenthető, hogy a Barcában folytatod?

„Nem, ahogy mondtam, az ügynököm kezében a jövőm, száz százalékig megbízom benne. A szándékom megerősíthetem az, hogy itt folytassam, és remélem, hogy sikerül megállapodnia a feleknek.”

Kaptál más kluboktól ajánlatokat?

Erről Jorgét kéne megkérdezni, én a csapat következő meccsére koncentrálok. Remekül érzem magam Barcelonában, nagyon boldog vagyok itt és remélem, hogy még évekig itt maradhatok majd.

Mi hozta belőled elő ezt a teljesítményt? Mi volt a változás kulcsa?

„A mentalitásom mindig ugyanaz volt, de amikor végre magam mögött tudtam hagyni a sérüléseket, akkor egyre jobb lett minden.”

Radikálisan megváltozott a szereped az elmúlt szezonhoz képest. Minden ennyire gyorsan történt tényleg?

„Tavaly sokat szenvedtem a derekammal, visszatértem, majd megsérült a bokám. Nehéz év volt az előző, nem véletlenül ingáztam a B és az első csapat között, de most már azt hiszem fix helyem van. Ahogyan mondod, nagyon gyorsan történt minden, és boldog vagyok természetesen, hogy ott vagyok, ahol. Az első felnőtt idényemben sokat játszok a Barcelonánál, elutazhattam a világbajnokságra és megnyertük a szuperkupát is a csapattal… azt hiszem nem túlzok ha azt mondom, hogy ez az év álomszerűen alakult.”

Fordulópontot jelentett a nemrég elhódított szuperkupa?

„A kupák megszerzése mindig fontos, egy szezon közepén megszerzett ráadásul önbizalmat ad a hátralévő hónapokhoz. Nem volt ez másképp most sem, mindenkinek sokat jelentett.”

Most van a legjobb formában a csapat?

„Nem tudom, de az biztos, hogy az egyik legjobb állapotban most vagyunk. Amennyiben ezen az úton haladunk tovább, úgy nagyszerű dolgokat érhetünk el.”

Még három megszerezhető kupa van, sikerülhet mindegyiket begyűjteni?

„Bízunk benne, hogy sikerül. A Barcelonának mindig is a győzelem a cél, legyen szó bármelyik sorozatról.”

A bajnokságban nyolc pont a Barça előnye a Real Madrid előtt.

„Igen, szép pontelőny, de még hosszú a bajnoki szezon, sok meccs van hátra, a Real Madrid pedig képes kezelni ezt a nyomást. Bármi megtörténhet még szerintem.”

A Real jelenleg a klubvilágbajnokságon szerepel. Ha a Barça vasárnap legyőzi a Villarrealt, úgy már 11 pontos lenne az előny. Érzelmileg ez sokat jelenthet?

„Igen, egyértelműen nagy előny lenne lélektanilag, de mint mondtam, bárhonnan képesek visszajönni. A Real Madridról beszélünk.”

Mit gondol az öltöző?

„A veteránok mindent elkövetnek, hogy két lábbal a földön maradjunk, ne bízzuk el magunkat, mert még nagyon hosszú a szezon, bármi megtörténhet, koncentrálnunk kell, meccsről-meccsre kell haladnunk. Kérnek minket, hogy ne nézegessük a tabellát, menjünk ki és nyerjünk. Jó formában vagyunk, ki kell ezt használnunk.”

Három klasszikust rendeznek néhány hét leforgása alatt. Ez extrán motivál titeket, vagy egy kicsit inkább lagymataggá teszi a két csapat párharcát?

„Nézd, ez egy klasszikus, motivál minket, elvégre ez a legjobb meccs, amin játszhatsz. Gyerekkoromban mindig arról álmodoztam, hogy egyszer én is ott legyek egy Clásicón, szerintem mindegyik jó kis összecsapás lesz.”

Készültük már a Manchester United elleni mérkőzésre?

„Még nem kezdtük el a munkát, meccsről-meccsre haladunk, és bár nem tűnik annak, de még messze van. A United nagyon kemény ellenfél lesz, igazi Premier League-csapat, nagyon erősek fizikálisan, de nem félünk tőlük. Mint már mondtam, nagyon jó formában vagyunk, ha úgy játszunk, ahogyan tudunk, akkor szerintem bőven lehet ellenük esélyünk. Várom már, hogy pályára léphessek az Old Traffordon, egy legendás stadionról beszélünk, ahol sok legendás játékos játszott már. Ez egy olyan helyszín, ahol mindig nyerni akarsz.”

Izgat titeket az Európa Liga?

A Bajnokok Ligája a klubfutball csúcsa, két egymást követő évben kiesni a csoportkörből óriási csapás volt számunkra. Meg kell nyernünk az Európa Ligát.

Első számú opciónak tartod magad már a posztodon?

„Többről szól ez, mint kezdeni vagy kispadról beszállni, azért vagyok itt, hogy a legjobbaktól tanuljak. Az én posztomon ott van Jordi Alba, aki nagyszerű referenciát jelent számomra. Bármikor kapjak lehetőséget, mindig a maximumot fogom nyújtani, amikor pedig a kispadon ülök, akkor tanulok Jorditól, mert őt tartom a világ egyik legjobb szélső védőjének.”

Nagy verseny van a baloldalon, milyen a kapcsolatotok?

„Komoly verseny van tény és való, de a szó egészséges értelmében, ezt igyekezzük mindhárman a legjobb módon kezelni. Végülis Jordi és Marcos két válogatott játékos, ott vannak a legjobbak között, én pedig még szinte gyerek vagyok, sokat kell még tanulnom.”

Mit tanulsz tőlük?

„Jorditól leginkább az utolsó passzokat próbálom ellesni, Marcostól pedig védekezésben tudok tanulni.”

De már te is kiválóan szolgálod ki Raphinhát vagy Lewandowskit.

„Edzés után sokszor maradok gyakorolni, sokat tudok még fejlődni.”

Szélső támadót és védőt is tudsz játszani.

„Igen, a gyorsaságom sokat segít ebben, illetve erős vagyok egy az egy elleni párharcokban is. Fiatalabb koromban ezért is voltam sokszor szélső támadó, de most már inkább vagyok hátvéd.”

A LaLiga adatai szerint 28 kilométer/órás sebességgel is tudsz futni, de nem minden a futás, mint tudjuk…

„A gyorsaság az egyik nagy erényem, de igyekszem ezt minél inkább taktikusan használni.”

Az utóbbi időben gyakran álltok fel négy középpályással. Ti is észreveszitek a változást?

Őszintén, nekem a 4-3-3 és ez a rendszer is fekszik, mindkettőt szeretem. Talán picit a jelenlegit jobban, mert így az egész baloldal az enyém, kihasználhatom a sebességemet, a cselezőkészségemet, illetve bátrabban mehetek előre, mert három középhátvéd is van hátul biztosítani.

A bajnokságban egy fal a védelem, más sorozatokban viszont nem. Mi lehet ennek az oka?

„Nem tudnám megmondani, de most jó, élünkön Marccal jó formában vagyunk, és csak ez számít. Fantasztikus kapus, de ott van még Koundé, Araújo, Christensen és a többiek is, mindannyian remekül végezzük a munkánkat, ez pedig meglátszik az eredményeken is.”

A fiatalok átérzik már azt, mekkora felelősség ennél a csapatnál játszani? Érzitek a nyomást?

„Tény és való, hogy még nagyon fiatalok vagyunk. Sokszor ha látod Pedrit, Gavit és Ansut, megfigyelheted, hogy vannak még bőven hibáink, de igyekszünk folyamatosan tanulni a nálunknál rutinosabbaktól. Ami a nyomást illeti, érezzük, de ez normális ebben a sportban, tudni kell ezt kezelni ezen a szinten.”

A szurkolók sokat segítenek nektek.

„Igen, amikor a szurkolók egy saját nevelésű fiatalt látnak, megőrülnek értük, izgatottak lesznek, mi pedig ezért nem lehetünk elég hálásak nekik.”

Nem hátráltak ki mögűletek egy újabb Bajnokok Ligájából való kiesés után sem.

„Kemény csapás volt ez mindenkinek, de most ismét nagy versenyben vagyunk, és mögöttünk állnak.”

Milyennek látod Ansu Fati helyzetét?

„Barátok vagyunk Ansuval, ő is Bissau-Guineából származik, akárcsak édesapám. Szerintem nincs vele semmi gond, a sport része, hogy egyszer jó formában vagyunk, egyszer pedig rosszabbul teljesítünk, ezen mindannyian átesünk, nincs olyan, akinél másképp lenne. Az egész csapat hisz Ansuban, kiváló játékos.”

Ferrán Torres hasonló szituációban van…

„Egy másik kivételes játékos, aki a legjobbját nyújtja majd…”

A gyorsaságodnak köszönhetően jó kapcsolatot építettél ki a pályán Lewandowskival.

„Igen, igaz. A sebességemnek köszönhetően könnyebben eljutok a tizenhatos környékére, ott pedig jól tudok vele együtt játszani. Robert kivételes támadó.”

Az első csapatnál 2021 szeptemberében debütáltál, a Bayern München ellen. Ezt követően mezt cseréltél Alphonso Davies-szel. Ő is egy hozzád hasonló futógép.

Phonzie az egyik referenciám a futballban. Szerintem hasonló karakterek vagyunk. Nagyon robbanékony és fizikális játékos, imádom ahogyan játszik.

Koeman alatt debütáltál a csapatban.

„Csak jó szavaim vannak felé, elvégre tőle kaptam először lehetőséget. Óriási hálával tartozom neki, hogy bízott bennem.”

Luis Enrique behívott a világbajnokságra. Hogyan élted meg Gayá sérülését?

„Amikor olvastam, hogy José megsérült, és láttam, hogy én is esélyes vagyok a helyére, nagyon izgatott voltam. Ezt követően felhívtak és mondták, hogy engem választottak, pattanjak repülőre, és utazzak a világbajnokságra. Nem hittem el, amit hallok. Soha nem gondoltam volna, hogy 19 évesen lehetőségem lesz pályára lépni egy világbajnoki meccsen. Felejthetetlen élmény volt.”

Aztán jött a Marokkó elleni meccs.

„Nyilvánvalóan nem az volt a célunk, hogy büntetőkkel kiessünk ellenük, de a futball már csak ilyen. Jobb eredményt akarunk elérni, de próbálom inkább megragadni a pozitívumokat, és az én esetemben a katari eseményen fantasztikusak voltak.”

Usain Bolt vagy Pelé?

„Pelé!” [nevet]

További tartalmak: