Győzött a túlerő: Liverpool-Ajax 2-1!

Nehéz mérkőzést tudhat maga mögött az Ajax. Az amszterdamiak kedd este a Liverpool ellen léptek pályára az Anfield-en, ahol az utolsó percekben csúszott ki a kezük közül az egy pont.  Nem hozott meglepetést az Ajax kezdőcsapata, egy kivétellel ugyanaz a csapat lépett pályára, mint a hétvégén a Heerenveen ellen. Az egyedüli változtatás Berghuis bekerülése volt, […]

Nehéz mérkőzést tudhat maga mögött az Ajax. Az amszterdamiak kedd este a Liverpool ellen léptek pályára az Anfield-en, ahol az utolsó percekben csúszott ki a kezük közül az egy pont. 

Nem hozott meglepetést az Ajax kezdőcsapata, egy kivétellel ugyanaz a csapat lépett pályára, mint a hétvégén a Heerenveen ellen. Az egyedüli változtatás Berghuis bekerülése volt, aki Klaassen-t váltotta.

Az egész mérkőzésre elmondható volt alapvetően a brutális liverpooli fölény. Az angolok remekül presszingeltek, amire nem volt válasza Alfred Schreuder csapatának. A vezetést ennek megfelelően viszonylag gyorsan meg is szerezte a Liverpool. Luis Diaz fejelte le a labdát a mellette futó Jotának, aki jól vette észre az üresen maradt Salah-t a másik oldalon, az egyiptomi pedig átvétel után ballal kilőtte a rövid oldalt. 1-0! Öt perccel később könnyen megduplázhatta volna előnyét a ‘Pool. Luis Diaz elé került a labda, a kolumbiai azonban tizenegy méterről nem találta el a kaput.

A mérkőzés képe alapján óriási meglepetésként szolgált az Ajax egyenlítő találata. A 27. percben Berghuis kapott labdát a szélen, a tizenhatoshoz érve középre gurított, ahol Kudus érkezett, a ghánai kapura fordult és kegyetlen nagy gólt akasztott a ficakba. A labda a keresztlécről vágódott a kapuba, Alisson tehetetlen volt. 1-1! A 35. percben könnyen ismét előnybe kerülhettek volna Kloppék. Egy szögletet követően Van Dijk fejelt, szerencsére középre, ennek ellenére is bravúrra volt szüksége Pasveer-nek. A félidő hajrájában egymás után két alkalommal is Salah veszélyeztetett, Pasveer ezúttal is állta a sarat. Több gól nem született az első félidőben, döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

A második félidőben is feljegyezhettünk egy komoly Ajax-lehetőséget, amivel könnyen előnybe kerülhettek volna Schreuder-ék. A 75. percben Tadić ívelte át a hosszúra a labdát, ahol üresen maradt Blind, fejese azonban kevéssel a kapufa mellett suhant el. A 88. percben egy beadást kellett kifejelnie Bassey-nek, a labda azonban Salah elé került, az egyiptomi pedig egyből kapura is tekerte azt. A labda megpattant Bassey-ben, majd a keresztlécről pattant szögletre. Ezt még megúszta az Ajax, a szögletet azonban már sajnos nem. A beívelt labda remekül érkezett Matip fejére, akinek fejesét már csak a gólvonalon túlról sikerült menteni. 2-1! A mérkőzés ezzel eldőlt.

Nagyot küzdött az Ajax, óriási eredmény a látottak alapján, hogy csak egy gól volt a két csapat között. Nagy taps jár Pasveer-nek, aki remekül védett.

STATISZTIKA:

Az Ajax ezen az estén csupán három kapura lövéssel próbálkozott. Ilyen alacsony számmal még soha nem zártak meccset az amszterdamiak mióta az Opta vizsgálja ezt az adatot (2003/04).

Egy másik rekordot is feljegyezhettünk az est során, Kudus gólját ugyanis 26 passz előzte meg. Az Opta vizsgálata során az Ajax a 2003/04-es szezon óta nem lőtt ehhez hasonló gólt a sorozatban.

További tartalmak: