Jordi Cruyff: „Messi? Ha pályafutása után is, de neki Barcelonában a helye”

Az FC Barcelona sportigazgatója, Jordi Cruyff nyilatkozott a katalán ‘RAC1’ rádióadónak több témával kapcsolatban is. A korábbi legendás játékos és edző, Johan Cruyff fia beszélt többek között Messi esetleges visszatéréséről és Alejandro Baldé fejlődéséről is. Messi visszatérése – Csak megerősíteni tudom azt, amit Joan Laporta mondott vele kapcsolatosan, ő a Barcelonához tartozik, egy igazi klublegenda. […]

Az FC Barcelona sportigazgatója, Jordi Cruyff nyilatkozott a katalán ‘RAC1’ rádióadónak több témával kapcsolatban is. A korábbi legendás játékos és edző, Johan Cruyff fia beszélt többek között Messi esetleges visszatéréséről és Alejandro Baldé fejlődéséről is.

Messi visszatérése

– Csak megerősíteni tudom azt, amit Joan Laporta mondott vele kapcsolatosan, ő a Barcelonához tartozik, egy igazi klublegenda. A Barça és Messi egymásnak teremtetett, ennek pedig így kell történnie a jövőben, ha csak aktív pályafutása után is, de így kell lennie. Mindkét fél megérdemli, hogy így történjen, hiányoznak egymásnak.

Jóval fizikálisabb lett a foci

– Való igaz, manapság már csak így lehet eredményes lenni, ugyanakkor nem felejthetjük el azt a játékstílust, ami ennél a klubnál annyira fontos. Gyorsabb játékra van szükség, mint korábban, ez tagadhatatlan, ma már ezt megköveteli tőled a futball legmagasabb szintje.

Mohammed Kudus kiváló formában

– Már egy éve aktívan követem az ő játékát az Ajaxnál, arról azonban nem beszélhetünk jelenleg, hogy a Barcelona le akarná őt igazolni, messze vagyunk ettől. Kudus jó teljesítményével és a világbajnokságon eddig szerzett két góljával még több csapatnak hívta fel a figyelmét. Kicsit meglepő számomra, hogy mekkora vita folyik Hollandiában a pozíciójáról, hogy most támadó középpályás vagy csatár-e.

Araujó felépülése

– Ronaldot egy remek orvos operálta meg, akivel ezt követően megbeszéltük a felépülésének ütemtervét is, a klub ezt folyamatosan tiszteletben is tartja. A világbajnokság azonban egy új helyzetet teremtett a számára, amely helyzetben rendkívül fontos a párbeszéd a Barcelona és az uruguayi szövetség között.

Jelenleg, bár nem mindenben értünk egyet, de megvan a kapcsolat a felek között, mindannyiunk érdeke, hogy ne kockáztassuk a játékos egészségét. Bíznunk kell mindenki felelősség tudatában, ennek megfelelően nincs semmiféle szerződés, paktum vagy bármi hasonló. A visszatérésének idejét a felépülésének haladása határozza meg.

A Financial Fair Play jelenlegi állása

– A jelenlegi helyzetben a Barcelona nem igazolhat a télen játékost, a Financial Fair Play eléggé megköti a kezünket. Nyilvánvalóan játékosok távozására lesz szükség ahhoz, ha igazolni akarunk majd, kérdés megér-e ennyit ez.

Busquets folytatja?

– Az ő kezében a döntés, elvégre a nyáron lejár a szerződése. Busi eldönti a következő hónapokban, hogy mit szeretne lépni. Egyet elmondhatok: a Barcelona számára ő egy kivételesen fontos játékos, leülünk és átbeszéljük majd a jövőt. Azt is érdemes lehet észben tartani, hogy a Barça, bár egy csodálatos klub, de egyben borzalmasan komplikált is. Csak tökéletes állapotban játszhatsz, mert ha lehozol négy rosszabb mérkőzést, akkor az emberek azonnal neked esnek.

Baldé óriási fejlődése

– Nagyon elégedettek vagyunk Alejandro fejlődésével, ennek megfelelően már jó ideje dolgozunk a hosszabbításán, az ügynökével [Jorge Mendes – a szerk.] kiváló a kapcsolatunk, a tárgyalások jól haladnak. A játékos boldog a Barcelonánál, a klub pedig elégedett a játékossal, azt hiszem ez a tökéletes állapot.

Piqué visszavonulása

– Nehéz arra még most válaszolni, hogy Geri döntése mennyire húzta keresztül a számításainkat, de ez az ő döntése volt, nekünk pedig ezt tiszteletben kell tartanunk. Eredetileg nem ezt terveztük, de fel kell készülnünk az ilyen helyzetekre is.

Frenkie de Jong helyzete

– Előre leszögezném, hogy a tehetsége megkérdőjelezhetetlen, ezzel mindenki egyetért a klubnál. Azt ugyanakkor ki kell emelni, hogy más feladat hárult rá az Ajaxban, a holland válogatottnál és a Barcelonánál is.

Előbbi kettőnél a feladata az, hogy összekösse a középpályát a védelemmel, a Barcelonánál ellenben a támadósorral kell összeköttetést biztosítania. Ennek megfelelően mást is vár tőle az edzői stáb Barcelonában. Az utóbbi hónapokban igazolta, mennyire fontos játékos a klub számára.

Xavi hosszú távra tervez

– Az eredeti tervünk az volt, hogy Xavi legyen a csapat edzője, akinek terve nem egy rövidtávú projekt, hanem közép- és hosszútávú. Aztán jött két rosszabb mérkőzés, és mindenki elkezdte megkérdőjelezni a pozícióját, de mi tökéletesen tisztában voltunk azzal, hogy ez fog történni. Húsz évvel ezelőtt még jóval nagyobb türelem volt az edzőkkel szemben, most már minden az eredményről szól. Ennek Xavi is tökéletesen tudatában van.

Guardiola visszatérése

– Az ő személye meghatározott egy érát a klubnál, olyan magas szintre jutott, hogy a legjobb ajánlatok közül válogathatott, ilyet csak nagyon kevesek tudnak felmutatni. Ez minden szakember álma. Hogy visszatér-e egy nap a Barcelonához? Őszintén megmondom, nem tudom. Szerintem nagyon boldog a Manchester City-nél, Pep egy csodálatos ember.

További tartalmak: