Xavi: „Mindent bele kell adnunk, aztán meglátjuk mire elég”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández hétfőn este megtartotta a Bayern München elleni BL-találkozót megelőz hivatalos sajtótájékoztatóját. A katalánok gépe délután landolt Münchenben. – Nem gondolom, hogy bármit is számítana a tapasztalat a kezdő kijelölésekor, csak az aktuális forma az, ami számít. Magunkat kell hoznunk, nyomást gyakorolnunk a Bayern játékosaira. Az eredmény alakulhat bárhogyan, nekünk […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández hétfőn este megtartotta a Bayern München elleni BL-találkozót megelőz hivatalos sajtótájékoztatóját. A katalánok gépe délután landolt Münchenben.

– Nem gondolom, hogy bármit is számítana a tapasztalat a kezdő kijelölésekor, csak az aktuális forma az, ami számít. Magunkat kell hoznunk, nyomást gyakorolnunk a Bayern játékosaira. Az eredmény alakulhat bárhogyan, nekünk mindenesetre mindent bele kell majd adnunk, megmutatni, mennyire akarjuk a sikert.

Mi volt kilenc hónappal ezelőtt? Sok minden megváltozott azóta, leginkább szerintem a felfogásunkban állt be gyökeres változás. Azzal kezdtem, mikor megérkeztem, hogy ez a Barcelona, itt bizony futnotok kell, harcolnotok, megmutatnotok magatokat. Bármiféle kétségek nélkül kell kifutnotok a pályára, birtokba venni a labdát és támadni. Mi pedig ebben óriási fejlődtünk ezekben a hónapokban. Az igazolások ugyancsak győzelmekhez segítettek minket, ami tovább növeli az önbizalmunkat.

– Nem büszkélkedhetünk túlságosan az elmúlt hetek jó eredményeivel, alázatosnak kell lennünk, nem szabad megfeledkeznünk arról, milyen rossz időket éltünk át együtt. Boldog vagyok, hogy megmutattuk, mire vagyunk képesek, ha az elvártaknak megfelelően játszunk, szerintem képesek vagyunk legyőzni őket. Minden nap új lehetőséget kapsz arra, hogy megmutasd, ki is vagy te valójában, minden meccs az igazság pillanata. Örülünk, hogy itt lehetünk, szerintem idén jobban tudunk majd teljesíteni a sorozatban, meglátjuk, mit hoz a holnap.

– Sokat segít nekünk Lewandowski jelenléte, de ugyanez elmondható a többiekről is. Nyugodtnak és magabiztosnak látom őt. Fontos, hogyan gondolkodik, mikor nála van a labda, hogyan reagál a letámadásra, mennyire érzi a játék ütemét, hogyan mozog úgy, hogy szabadon kaphassa a labdát… de ott vannak rajta kívül még az irányítók és a szélsők is. Sok minden van a tarsolyunkban, holnap pedig meg is akarjuk ezeket mutatni.

– Thomas Müller egy fantasztikus játékos, aki hosszú évek óta rendre döntő játékosa a Bayernnek. Remekül átlátja a játékot, egy igazi vezéregyéniség, nehéz őt jól fogni, nekünk azonban nem is célunk ez, nem akarunk egyéni emberfogást alkalmazni. Mindenkire ugyanannyira figyelnünk kell majd.

– Egy őrült mérkőzésre számítok, két olyan csapat között, akik egyaránt akarják majd maguknak a labdát, mindketten szeretünk magasan letámadni, hogy minél gyorsabban visszaszerezzük majd a labdát, szenvednénk ugyanis, ha nem így lenne… Magas intenzitású meccs lesz, ahol nekünk kell birtokolnunk a labdát. Biztos lesznek kemény és harcos jelenetek is. Megpróbáljuk majd dominálni a mérkőzést, még akkor is, ha éppen nincs nálunk a labda.

Ettől függetlenül nem mondanám azt, hogy a Terror házába megyünk kedden, a Bayern Münchennel meccselünk majd. Mindkét csapatnak vannak erősségei, gyengeségei egyaránt. Nem nyertünk még ezen a pályán, ami mutatja, mennyire nehéz a feladat, bátornak kell lennünk és meglátjuk, mire jutunk.

– Úgy gondolom komoly elvárásoknak kell idén megfelelnünk. Ennek a mérkőzésnek az eredménye ugyanakkor, bár fontos, nem dobhatjuk ki miatta azt, amit elértünk az elmúlt hónapokban, továbbra is türelemmel, alázattal kell dolgoznunk. Kilenc hónap telt el és nézzük meg mennyi minden változott azóta. Számos területen sikerült előrelépnünk. Képesek vagyunk a világ legjobbjai ellen is felvenni a versenyt, most pedig az egyik legjobb csapat ellen lépünk majd pályára.

További tartalmak: