Xavi: „Fel sem merült bennünk Ansu Fati eladása, mindenki bízik benne”

Újabb fontos bajnoki előtt áll a Barcelona, a katalánok ugyanis vasárnap este a szebb napokat is megélt Sevillát fogadják a Camp Nou-ban. A csapat vezetőedzője, Xavi Hernández szombaton kora délután tartotta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját. A Sevilláról „Bár a Sevilla most nem áll jól a bajnokságban, Sampaoli egy kiváló edző, rendre jól szervezi meg csapata […]

Újabb fontos bajnoki előtt áll a Barcelona, a katalánok ugyanis vasárnap este a szebb napokat is megélt Sevillát fogadják a Camp Nou-ban. A csapat vezetőedzője, Xavi Hernández szombaton kora délután tartotta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját.

A Sevilláról

„Bár a Sevilla most nem áll jól a bajnokságban, Sampaoli egy kiváló edző, rendre jól szervezi meg csapata védekezését, szeretnek már magasan letámadni az ellenfelüket, nincs kétségem, hogy bonyolult összecsapás előtt állunk. Egy kemény csapatról beszélünk, tele rutinos játékossal, szükségünk lesz a szurkulók támogatására. Ami minket illet, jó formában vagyunk, kötelező teljesítenünk ezt a tesztet.”

Az új játékrendszer

„A csapat otthonosan érzi magát minden játékrendszerben. Nem változott sok minden tavalyhoz képest, ugyanazt játsszuk, csak jobb játékosaink vannak, több a variácós lehetőségünk. Ami a játékot illeti, ez nem a rendszertől, hanem a játékosoktól függ. Való igaz, hogy négy olyan középpályással, mint Pedri, Gavi, Busquets és Frenkie, kényelmesebb a játékunk, mert nagyon kevés alkalommal veszítenek labdát.”

Busquets hosszabbít?

„Ez kizárólag az ő döntése, mi türelmesen várunk rá. Fontos része az öltözőnek, mindenben segít, amiben kell. A teljesítményével kiérdemelte, hogy maga döntsön a sorsáról. Én mindenesetre nagyon boldog lennék, ha velünk maradna.”

Pablo Torre a B-csapatnál játszik a hétvégén

„Nem játszik sok meccset, ebben a korban viszont nagyon szüksége van a percekre. Azt, hogy ingázik majd a két cspaat között már akkor megbeszéltük, amikor aláírt hozzánk. Szüksége van a meccsritmusra, ezt pedig tartósan a B-csapatnál kaphatja jelenleg meg.”

Élen állnak féltávnál

„A címeket a szezon végén osztják, jó formában vagyunk, győzelmek vannak mögöttünk, míg a többiek picit gyengébben teljesítettek. A futballban mindig előfordul az ilyen. Boldog vagyok azzal, ahogyan állunk, vezetjük a bajnokságot, öt pont előnyünk van a Real Madriddal szemben, nemrég megnyertük a szuperkupát… ebben a formában kell folytatnunk.”

Mindig igyekszem a játékosaimat két lábbal a földön tartani, a fejükbe verni, hogy egy megnyert kupa még nem ok arra, hogy visszább vegyünk, ugyanolyan elánnal kell teljesítenünk minden meccsen. A közönség fantasztikus hangulatot teremt, ittlétem alatt még nem nagyon láttam ilyet. Kulcsfontosságúak számunkra a rajongóink.

Dembélé sérülése

„Érzékeny veszteség számunkra, elvégre a csapatban ő a legjobb egy az egyező. Folyamatosan veszélyt képes teremteni az ellenfél tizenhatosánál. Raphinha, Ansu és Ferrán is itt vannak azonban, sőt Marcos és Koundé is képes nekünk segíteni ebbenl. Elvesztettünk valamit, de mást viszont nyertünk vele.”

A Víniciust ért támadásokról

„Az olyan játékosok, mint Vinicius, Ousmane vagy Neymar, akik jók egy az egy ellen, sok veszélyt teremtenek, sok rúgást kapnak. A játékvezetőknek és a versenybizottságnak is jól kell végeznie a munkáját.”

Frenkie nagyon jó formában van

„A világ egyik legjobb középpályása, aki mindig fontos tagja volt a csapatnak. Kiválóan játszik a vonalak között, sok labdát szerez, gyors, technikás… minden megvan benne, amire szüksége van egy középpályásnak a Barcelonában.”

Baldé kisebb betegség miatt nem edzett

„Vélhetően bevethető állapotban lesz holnap. Mindenkit meglepett a klubnál, milyen gyorsan fejlődött ennyit. 19 évesen elképesztően játszik, fontos gólpasszokat oszt, védekezésből is kiveszi a részét. Sokat dolgozunk vele a védekezésen, rendkívül elégedett vagyok a munkamoráljával.”

A Chelsea költekezéséről

Ha a Chelsea ennyi pénzt költött az azért van, mert megtehetik. Mi mindenesetre csak magunkra koncentrálunk. Nem tudom, hogy mennyire szabályos ez, de nem is foglalkoztat, nem az én dolgom.

Ansu Fati 

„Nem aggódom miatta, tudom, hogy előbb utóbb kijön neki a lépés. Türelmesnek kell lennünk vele, egy 20 éves srácról beszélünk. Az egész klub bízik benne, én magam is. Jó munkát végez az edzéseken. Fel sem merült bennünk az eladása.”

Győzelmi széria

„Megfigyelhető a csapat játékán az önbizalom. Ebben szerepet jászik, hogy folyamatosan nyerjük a meccseket, illetve az elhódított szuperkupa is. Hisznek abban, amit csinálnak, felszabadultabbak. Ebben a szellemiségben kell a továbbiakban is játszanunk.”

Raphinha gólt szerzett

„Bármikor is legyen pályán, mindig sokat segít a jelenléte támadásépítésben. Alázatosan dolgozik a csapatért, nagy szerepet játszik a letámadásunkban. Nagyon bízom benne, ezt pedig megmondtam neki is, amikor mélyponton volt.”

Fontos elosztani a gólokat

„Fontos volt, hogy a csapat győzelemmel hozta le a Lewandowski nélküli mecseket, ahogyan lényeges az is, hogy a szélsőink is gólokat szerezzenek. Mindig örömmel tölt el pont ezért, ha Ansu, Raphinha, Ferrán, Gavi, Frenkie vagy Kessié gólt szereznek… ezeknek a játékosoknak elől is meg kell teremteniük a különbséget.”

Ötven pont féltávnál

Elképesztő, pláne látva azt, hogy tavaly hol voltunk ilyenkor… mennyi nehézséggel kellett szembenéznünk, morálisan hol voltunk… most az emberek izgatottak, szinte mindig megtelik a stadion. Bár ér természetesen kritika minket, de látom a szurkolókon a szenvedélyt.

Kevés kapott gól a bajnokságban

„Sokat fejlődtünk ebben, a bajnokságban jobban megy, a kupában rosszabbul. Ter Stegen kiváló formában van, akárcsak az egész csapat.”

A jobbhátvéd kérdése

„Alapvetően középhátvédként számolok Koundéval, de remekül képes ellátni a jobbhátvéd posztot is. Jó alternatíva számomra, de ott van Sergi, Araújo, de még Eric is bevethető itt.”

A Bajnokok Ligájában rengeteg gólt kaptak

„Talán a koncentrációhiány, és a sérülések miatt… mindez persze nem kifogás, csak fontos tényezők.”

Miben fejlődtek?

Nagyon sok mindenben. Jobban megértettük a harmadik, szabadon lévő ember szerepét, sokkal tudatosabban játszunk most már, jól működik az, amit elképzeltünk. Ugyanakkor messze még az út vége, sok munka áll előttünk. Tetszik mindenesetre, amit látok.

Száz ponttal zárhatják a szezont

„Nem foglalkoztat túlzottan ez, a győzelem már annál inkább. Ha rekordot döntünk, akkor örülök persze, de a bajnoki cím megszerzése az igazán fontos.”

További tartalmak: