Xavi: Ha már nem érzem a támogatást, összepakolok és elmegyek

A Barcelona edzője, ahogyan mindenki más a klubnál, alapvetően optimistán tekint a folytatásra. Ettől függetlenül egyértelműsítette: eredményekre lesz szüksége, ha maradni akar a következő szezonban is.

Nem meglepő módon a Real Madrid elleni vereség, illetve a csapat gyenge teljesítménye adta az Unionistas elleni kupameccset felvezető sajtótájékoztatón a legfőbb beszédtémát. Xavi Hernándezt kérdezték helyzetéről, arról, mi lehet a jövője egy sikertelen szezon esetén. A tréner és mindenki más a klubnál is alapvetően optimistán tekint a folytatásra.

Az Unionistas következik a kupában

„Váltanunk kell fejben a szuperkupában elszenvedett vereség után, mindenképpen szeretnénk egy győzelemmel javítani az öltöző hangulatán. Az ellenfél egy harmadosztályú csapat, mi vagyunk a mérkőzés esélyese, de meg kell majd szenvednünk a továbbjutásért. Erejüket mi sem mutatja jobban, minthogy kiejtették a Villarrealt, bőven van bennük potenciál. Kielemeztük a B-csapat ellen játszott meccsüket, ahol legyőztek minket, abból egyértelmű volt számunkra, hogy nehéz lesz ellenük. Nekik ez élete meccsük, bátran fognak játszani.”

Mit gondol Laporta a csapatról?

„Már a hazaúton beszélgettünk egymással. Ő a legoptimistább ember a csapaton belül, még nálam is pozitívabban áll a szezonhoz, mindannyian ugyanazt gondoljuk: együtt erősebbek vagyunk. Hitet és magabiztosságot közvetít folyamatosan felénk. Három fontos kupa még elérhető a szezonban, ezen kell dolgozni a folytatásban. Nem tekinthetünk alapként a legutóbbi döntőre, mert minden azon a meccsen minden a lehető legrosszabbul alakult számunkra. Elbuktunk nem csak csapatként, de én is edzőként. Ettől függetlenül sokat javultunk 2021 novemberétől mostanáig, tovább kell folytatnunk a megkezdett munkát, javulnunk kell védekezésben, nem szabad annyi lehetőséget adnunk az ellenfelünknek, legutóbb ugyanis rengeteget hibáztunk. Nehéz megérteni, miért történik ez, még jobban ráfekszünk majd egyénileg és csapatként is a védekezésünk fejlesztésére.”

Élvezi az öltöző bizalmát?

Igen. Amennyiben ez nem így lesz, úgy összepakolok és távozok. Soha nem leszek terhére ennek a csapatnak, ha azt látom, hogy velem már nem tudunk fejlődni, elmegyek innen. Már idén se lennék itt, ha nem nyertük volna meg tavaly a bajnokságot.

„Tiszta lappal kell kezdenünk a szezon hátralévő részét. A legutóbb nagyon rosszak voltunk, de biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk ennél sokkal jobban is teljesíteni. Egy edző sorsát mindig az eredmények határozzák meg. Azért vagyok még itt, mert a tavalyi célkitűzések sikerültek. Amikor megérkeztem ide, akkor a feladatom az volt, hogy meglegyen a Bajnokok Ligáját érő helyezés a bajnokságban, végül másodikak lettünk. Tavaly a cél a bajnokság megnyerése volt, ami szintén sikerült, illetve nyertünk a szuperkupában is. Idén pedig szintén szeretnénk nyerni. A szuperkupát elvesztettük, de még előttünk van a bajnokság, a kupa és a Bajnokok Ligája is. A szezon felénél járunk és szerintem közelebb járunk a sikerhez, mint a bukáshoz. Én így látom a helyzetet.”

A védekezés továbbra is gyenge

„Aggódom emiatt őszintén, legutóbb nagyon könnyen hagytuk az ellenfelet érvényesülni. Ebben muszáj lesz fejlődnünk.”

Guardiola a védelmébe vette

„Köszönöm neki ezeket a szavakat, privátban már írtam neki. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, mennyire nehéz ennél a klubnál dolgozni. Mint már mondtam: egységesnek kell lennünk. Örülök az elnök pozitivitásának, ahogyan Pep szavainak is, együtt erősebbek vagyunk.”

Rengeteg kritikát kap

„Nem kívánok erről véleményt mondani, mivel már elmagyaráztam a saját és a klub nézőpontját is. Amikor megkerestek Katarban előre figyelmeztettek, hogy a klub történelme egyik legrosszabb időszakát éli, a cél, hogy újra elinduljunk felfelé. Nyugodt vagyok a folytatást illetően, három kupa még elérhető, ugyanolyan lelkesedéssel dolgozom, mint az első napomon. Tökéletesen megértem ettől függetlenül a kritikákat, tudom, hogy melyik klubnál dolgozom, mik az elvárások. A Real Madrid szezonja tavaly hasonló volt, végül megnyerték a kupát, így azt mondom, menjünk azokért, amiket még elérhetünk. A vereség ellenére is látom a szurkolókon a támogatást.”

A jelenlegi helyzetről

„A Barcelona soha nem engedhette meg magának, így most sem, hogy ne versenyezzen kupákért. Sem a szurkolók, sem mi, a klubnál dolgozók nem fogadtak el ilyet egyszer sem. Ugyanakkor meg kell érteni, mennyire nehéz a helyzetünk, az első naptól kezdve nehézségekkel küszködünk.”

Hiányzik nagyon Gavi, akinek a szerepét szinte lehetetlen betölteni, elvégre ő a csapat szíve és lelke, elképesztő versenyszellem dübörög benne. Gavi sérülése olyan, mintha szíven szúrtak volna minket.

„Marc elvesztése ugyancsak fontos tényező, ahogyan Raphinháé is. De ezek nem lehetnek kifogások, ahogyan a gazdasági helyzetünk sem, ennek ellenére beszélnünk kell arról, hol is tartunk most. Mindezekkel együtt is pozitívan tekintünk a jövőbe és azon dolgozunk minden nap, hogy elérjük a kitűzött céljainkat.”

Nagy rajta a nyomás

„Nagy elvárásokkal kell szembenéznünk, de ez normális. A futball a győzelemről szól. Nézzük meg mit mondott Luis Aragonés: a futball ilyen. Játszhatsz jól, az emberek úgyis csak a győzelmekre emlékeznek majd. Az elnök már elmondta korábban, hogy következményei lesznek a sikertelenségnek, a céljainkat azonban elértük tavaly, így maradhattunk.”

Vitor Roque nem játszott a szuperkupában

„Kisebb kellemetlenségre panaszkodott, ezért nem kockáztattunk vele. Legutóbb azonban már normális munkát végzett, így számolunk vele a holnapi meccsre.”

További tartalmak: