Xavi: „Nyugodtabb vagyok, amikor Frenkie és Pedri is a pályán van”

Az FC Barcelona három rosszul sikerült mérkőzés után vasárnap rendkívül fontos győzelmet aratott a bajnokság jelenlegi legjobb formában lévő csapata, az Atlético Madrid ellen. A katalánok vezetőedzője, Xavi Hernández szerint a bajnoki cím szempontjából létfontosságú három pontot gyűjtöttek be. A mérkőzésről „Rendkívül fontos győzelem volt ez, azt is mondhatnám, hogy a bajnokság megszerzéséhez az egyik […]

Az FC Barcelona három rosszul sikerült mérkőzés után vasárnap rendkívül fontos győzelmet aratott a bajnokság jelenlegi legjobb formában lévő csapata, az Atlético Madrid ellen. A katalánok vezetőedzője, Xavi Hernández szerint a bajnoki cím szempontjából létfontosságú három pontot gyűjtöttek be.

A mérkőzésről

„Rendkívül fontos győzelem volt ez, azt is mondhatnám, hogy a bajnokság megszerzéséhez az egyik kulcs. Egy kiváló formában lévő csapatot sikerült felülmúlnunk. Bár az Atléticónak megvoltak a lehetőségeik, de a mérkőzést alapvetően mi domináltuk, nagyon kellett volna az a második gól, ami nyugalmasabb mederbe tereli a találkozót, de lassan hozzászokunk ehhez a helyzethez… Általában nem tudnak ennyi helyzetet kialakítani ellenünk, de az ellenfél az Atlético volt, aki január óta nem kaptak ki, ez jól mutatja, milyen kiváló formában vannak. Összességében azt gondolom, hogy megérdemelten nyertünk, mi voltunk a jobb csapat. Nincsenek illúzióim aziránt, hogy ezúttal is kritizálnak majd minket valami miatt, elvégre ez a Barcelona, én mindenesetre elégedett vagyok, nagy győzelmet arattunk egy nagy rivális ellen.”

Raphinha és Ferrán hozták össze a gólt

„Pontosan tudjuk róluk, hogy mennyire jó játékosok, mindketten kulcsfontosságúak a csapatnak, támogatnunk kell őket. Elkötelezettek és motiváltak. Hátrajöttek, labdát szereztek, majd futottak előre. A srácok remekül megértették a tervet és a saját feladatukat is.”

Ter Stegen most sem kapott gólt

„Marc ott van a világ három legjobb kapusa között, a mi játékunkban pedig ő a legjobb, ehhez kétségem sem férhet. Rendkívüli játékos, aki garancia a sikerre. Ki kell emelnem ugyanakkor a védőink teljesítményét is, velük teljes a kép. Marc mindenesetre a szezon sok-sok pillanatában volt meghatározó és döntő fontosságú számunkra.”

Frenkie és Pedri visszatértek

Nem szeretnék senkivel szemben tiszteletlen lenni, de a mai mérkőzés is jó példa volt arra, mennyire fontos számunkra Pedri és Frenkie. Minden egy csapásra feljavult a jelenlétükkel, kulcsfontosságúak mindketten. Amikor náluk van a labda én is sokkal nyugodtabb vagyok. Az ő jelenlétük az összes támadónk teljesítményét feljavítja.

Lewandowski továbbra is keresi önmagát

„Ma érzésem szerint Ferrán lesz a legboldogabb, Lewandowski vagy Raphinha pedig kevésbé, a támadók élete már csak ilyen, de szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy Robert a Liga gólkirálya jelenleg. Nagyon örülök annak, hogy Ferrán betalált, nagyon fontosak ezek a pillanatok az önbizalma szempontjából. Elégedett vagyok vele, mindig is keményen dolgozott, megérdemli a sikert. Kiválóan érti a játékunkat, a gólján kívül is remek munkát végzett.”

Már bajnokok?

„Jól állunk, de még semmi sem biztos. Egy kiváló csapatot győztünk le, de a következő feladat sem lesz egyszerű, hiszen Vallecasban lesz jelenésünk. A csapat nem érzi magát bajnoknak, de ha így is van, akkor közlöm velük, hogy még nem vagyunk azok. A helyzet jó, de ez még nem jelent semmit. A Rayo elleni mérkőzés hasonlóan kemény lesz.”

Újabb egygólos győzelem

„Ez egy kiváló eredmény, bárcsak minden mérkőzés így végződne. Nézzétek, nem könnyű manapság nyerni, mi megyünk és támadunk, de sok mindentől függ a siker. Engem mindenesetre nem foglalkoztat, mennyivel nyerünk, ahogyan az sem érdekel, ha az emberek 1-0-ás csapatként emlékeznek majd ránk a végén, ha bajnokok leszünk. Ma mindenki láthatta, hogy bőven szerezhettünk volna még gólt.”

A következő szezonról

„Továbbra sem foglalkoztat a következő idény, számomra jelenleg az a legfontosabb, hogy sikerüljön megnyerni a bajnokságot. Döntő fontosságú ez számunkra, stabilitást adna a klubnak ez. Jelenleg azonban még semmi sem biztos, arra kell koncentrálnunk, hogy minél előbb bebiztosítsuk ezt.”

További tartalmak: