Xavi: „Úgy tudom, hogy megvan a megállapodás Griezmann ügyében”

Nehéz néhány nap áll az FC Barcelona mögött, mely kedden Milánában 1-0-ás vereséget szenvedett az Inter ellen, ezzel pedig nehéz helyzetbe került, ami a csoportból való továbbjutást illeti. A hétvége sem ígérkezik könnyebbnek, a Celta Vigo látogat ugyanis a Camp Nou-ba. Xavi szombaton délután megtartotta a bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját.  A Celta elleni bajnokiról – Ez […]

Nehéz néhány nap áll az FC Barcelona mögött, mely kedden Milánában 1-0-ás vereséget szenvedett az Inter ellen, ezzel pedig nehéz helyzetbe került, ami a csoportból való továbbjutást illeti. A hétvége sem ígérkezik könnyebbnek, a Celta Vigo látogat ugyanis a Camp Nou-ba. Xavi szombaton délután megtartotta a bajnokit megelőző sajtótájékoztatóját. 

A Celta elleni bajnokiról

– Ez az összecsapás egyáltalán nem hasonlítható meglátásom szerint a Mallorca vagy Inter elleni mérkőzéshez. A Celta igyekszik folyamatosan birtokolni a labdát, létszámfölényt kialakítani a középpályán… Tavaly nagyon megszenvedtünk ellenük, rájuk kell erőltetni az akaratunkat. Komoly lökést adhatott nekik a Betis legyőzése, felpörgette őket, mi ezzel szemben rossz szájízzel hagytuk el a pályát legutóbb. Ami a kezdőt illeti, nem gondolunk az Inter elleni visszavágóra, a lehető legerősebb csapattal akarunk kiállni a Celta ellen, figyelembe véve persze a játékosok állapotát. A célunk a listavezető pozíció megőrzése, egészen a szezon végéig. Ha sikerül nyernünk a hétvégén, akkor gondolhatunk az Interre, egyelőre azonban csak a Celta jár a fejünkben. Ezt az öltözőben próbáltam mindenki fejébe verni, nem gondolkodhatunk a jövő heti meccsen, most még nem.

Az elmúlt meccseken mutatott teljesítményről

– Nem játszottunk jól sem a Mallorca sem pedig az Inter ellen. Többet kell lőnünk, próbálkozunk, vállalni folyamatosan az egy az egy elleni párharcokat. Egyszerűen több helyzetet kell kialakítanunk. Önkritikusnak kell lennünk magunkkal szemben, fejlődnünk kell. Egyénileg jobb teljesítményre van szükség mindenkitől. Az Inter remekül zárta le a tizenhatosához vezető folyosókat, reálisan gólt csak a boxon kívül lőhettünk. Fel kell készülnünk belőlük a másik meccsre, amennyire csak lehet. Ami a bíráskodást illeti, továbbra is fel vagyunk háborodva miatta, azt gondoltuk, hogy igazságtalanság történt, és továbbra is ezen a véleményen vagyunk. Nem tartom magam kifogást kereső, panaszkodó szakembernek, de ezen már én is kiborultam. Gondolkodtunk azon, hogy panaszt teszünk az UEFA-nál, végül azonban elvetettük ezt a lehetőséget, miután átrágtuk a témát Rafával, Jordival és Mateuval is. Sajnos nem tehetünk mást, el kell fogadnunk, hogy ez történt, most a legtöbb, amit tehetünk, hogy nyerünk a Celta ellen, utána pedig megpróbáljuk legyőzni az Intert.

Griezmann? A vezetés arról tájékoztatott, hogy sikerült megállapodniuk az Atlético Madriddal, ugyanakkor a hír még nem hivatalos. Ha megállapodás született, az mindegyik fél számára jó hír. A legjobbakat kívánom Antoine-nak.

A játékosokról

– Frenkie teljesen felépült, százszázalékos állapotban van. Meglátjuk, hogy a kezdőben kap-e helyet azonnal, erről holnap hozunk döntést. A visszatérése mindenesetre lehetőséget teremt számunkra, hogy középhátvédként számítsunk rá, nem lenne újdonság számára, már többször próbálgattuk őt ebben a szerepben. Erős és gyors játékos, de vannak más alternatíváink is, elvégre az öltözőben több sokoldalú játékossal is számolhatunk. Ilyen például Chadi Riad, akit jól ismerünk a tavalyi szezonból, illetve az idei felkészülési időszakból is. Rendkívül agresszív játékos, akinek nagyon jó a kisugárzása a pályán. Óriási jövő előtt áll, jó ideje követjük már a teljesítményét, hisszük, hogy fontos tagja lehet a jövő Barcelonájának.

Igyekeztem bíztatni Dembélét, amennyire csak lehet. Jó látni, hogy mennyire boldog jelenleg, sok mérkőzést döntött már el a játékával, de szeretném, ha még jobban hinne a saját képességeiben, többet várok tőle, szükségünk van rá.

– Piqué mentálisan az egyik legerősebb játékos, akivel pályafutásom során találkoztam. Ő és a többi csapatkapitány is sokat segít nekünk, boldogok vagyunk, hogy itt vannak, ha játszanak, ha nem. Igazi vezérek. Felkészültek és mindig segítenek, bármikor is legyen rájuk szükségünk. Araújo minden erejével azon dolgozik, hogy minél hamarabb bevethető legyen. Egy igazi harcos, odajött az edzésen hozzánk és igyekezett motiválni minket. Ha valaki, akkor ő képes lehet arra, hogy a vártnál hamarabban is felépüljön. Megértem az indokot, elvégre Uruguay remek csapattal rendelkezik, sokáig mehetnek a világbajnokságon.

– Egy erős Celta Vigóra számítunk, akik nem igazán veszítenek labdát, éppen ezért nagy szükségünk lesz Busquets játékára, aki védekezésben és támadásban képes egyensúlyt teremteni a csapatban. Mindig számíthatok rá, kulcsjátékos számomra. Ugyanez igaz Lewandowskira is, a célunk viszont az, hogy ne függjünk ennyire a góljaitól, másnak is képesnek kell lennie gólokat szerezni, veszélyeztetni a tizenhatoson kívülről… Jobb döntéshozatalra és bátrabb fellépésre van szükség a többiektől a pálya utolsó negyedében.

Dembélé és Raphinha? Az, hogy éppen, hol helyezkednek, az függ az adott mérkőzéstől, mindketten képesek jól teljesíteni a baloldalon.

– Raphinha egyébként egyénileg jó teljesítmény nyújtott, tisztában vagyunk azzal, hogy jobban érzi magát a jobboldalon, ugyanakkor azt gondoltuk, hogy a baloldalon befelé tör majd, mögötte Marcos pedig biztosítja a szélességet. Nem egyszerű azonban egy ennyire zártan védekező csapat ellen játszani, erre mindenképpen megoldást kell találnunk jövő hétig. A távoli lövések egy ilyen lehetőség, ezzel rákényszeríted az ellenfeledet, hogy kijjebb lépjen, így megnyílik egy kis terület. Mint már mondtam, jobb döntéseket kell hoznunk a pálya utolsó részében.

Ferrán Jutglá kiváló teljesítményéről

– Nagyon örülök annak, hogy ennyire jól megy neki. A megfigyelők nagyon jól ismerték őt, sokat meséltek nekem is róla, tavaly pedig jól is teljesített. Ugyanakkor idén megkereste őt egy Bajnokok Ligájában szereplő csapat, itt pedig előtte volt Lewandowski a sorban. Szerintem nagyon jó döntést hozott azzal, hogy a Brugge-höz igazolt, sokkal könnyebb állandó játéklehetőség mellet teljesíteni, mint a kispadról beugorva. Jó látni, mennyire érzi a játékot, semmit nem zárunk ki az esetében, ami a jövőt illeti.

Ferrán Torres helyzetéről

– Maximálisan hiszek benne, nagy versenyhelyzet van a posztján, a legutóbbi mérkőzésen ezúttal másnak szavaztunk bizalmat, de ő is megkapja majd a perceit, kiválóan dolgozik az edzéseken, igazi példakép. Ég benne a bizonyítási vágy, tele van motivációval. Minden edzésen százszázalékos erőbedobással dolgozik, tisztelem nagyon emiatt.

További tartalmak: