Malcom: „Valverde sohasem tudta túltenni magát azon, hogy én jötttem Willian helyett”

Az FC Barcelona korábbi brazil szélsőjével, Malcommal beszélgetett a Relevo újságírója, Toni Juanmartí. Malcom a 2018/19-es szezont töltötte a katalán fővárosban, ahol, bár nagyon kevés lehetőséget kapott az akkori edzőtől, Ernesto Valverdétől, azért így is sikerült néhány emlékezetes momentumot megőriznie arról az időszakról. Csupán egy Clásico jutott neked, de az legalább varázslatosan alakult. A mérkőzés […]

Az FC Barcelona korábbi brazil szélsőjével, Malcommal beszélgetett a Relevo újságírója, Toni Juanmartí. Malcom a 2018/19-es szezont töltötte a katalán fővárosban, ahol, bár nagyon kevés lehetőséget kapott az akkori edzőtől, Ernesto Valverdétől, azért így is sikerült néhány emlékezetes momentumot megőriznie arról az időszakról.

Csupán egy Clásico jutott neked, de az legalább varázslatosan alakult. A mérkőzés egyetlen Barçás gólja a tiéd volt. Emlékszel még arra az estére?

„Hogyan is felejthetném el? Játszottam már Corinthians-Palmeiras és Zenit-Spartak meccsen is, de az El Clásico egy másik világ, valami különleges… Elvégre a világ két legnagyobb csapatáról beszélünk.”

Eléggé energikus volt a gólörömöd, azt is mondhatnám, hogy tele volt feszültséggel és ideggel.

„Nos… csupán perceket kaptam, nagyon kevés lehetőségem volt a bizonyításra, és nagyon meg akartam mutatni magamat a csapatnak, hogy mi van bennem. Szerintem természetes, hogy így jön ki az emberből a feszültség.”

Azt gondoltad a gólt követően, hogy változik majd a helyzeted? 

„Igen, abszolút. A szomorú valóság azonban az, hogy semmi nem történt. Ezért is kellett eligazolnom. Szerintem éltem a lehetőséggel, amikor megkaptam azt, de hát ez van, nem tudok vele mit csinálni. Egy fiatal srác voltam, aki több percre vágyott. Úgy érzem, hogy többet érdemeltem volna 5-10 percnél, ennek ellenére soha nem adtam fel, soha nem horgasztottam le a fejemet, próbáltam a legjobb formámat hozni, és nem elveszíteni a motivációmat.”

Miért nem bízott Ernesto Valverde sohasem Malcomban?

Nézd, nem felelhetsz meg mindenkinek. Keveset játszottam, ez volt a helyzet, el kellett fogadnom, és megbirkóznom vele. Az edző az elejétől fogva nem engem akart, hanem Williant, lehetőséget azonban nem kaptam tőle, hogy bebizonyíthassam, én is képes vagyok úgy játszani, mint ő. Ott volt a Liverpool elleni 4-0-ás visszavágó is, ahol a 80. percben küldött be… Nem engem akart egyszerűen, miközben súlyos milliókat fizetett értem a klub.

Mindezek ellenére is, ha visszamehetnél az időben, újra aláírnál a klubhoz?

„Kérdés nélkül! Az álmomat éltem a Barçánál. A világ legjobb csapatában játszhattam, az emlékeimben ez marad meg arról az időszakról. Megvolt a lehetőségem arra, amiről sok gyermek csak álmodhat, ráadásul mindig éreztem a szurkolók szeretetét. Mindig mögöttem álltak. Emlékszem, hogy azon a Real elleni kupameccsen, egy ütközés után nagyon fájt a bokám… mi történik? Az egész Camp Nou a nevemet skandálja.”

Amikor eldöntötted, hogy távozol, miért a Zenit, és nem egy európai topligás csapat mellett döntöttél?

„A lényeg a Bajnokok Ligája volt. Akkoriban a Zenit rendszeres résztvevője volt a sorozatnak, aztán jött a háború és bumm, mintha lekapcsoltak volna mindent. A legjobb lehetőség, hogy felhívjam magamra a figyelmet az, ha a Bajnokok Ligájában mutatom meg, mit tudok.”

Beszéljünk egy kicsit akkor már a Bajnokok Ligájáról: a debütálásod alkalmával gólt szereztél az Inter ellen. Emlékszem, hogy el is érzékenyültél ekkor.

„Valami egészen fantasztikus érzés volt az. A 81. percben léptem pályára, két perccel később pedig már be is találtam, talán a második labdaérintésemből. Ezzel a góllal biztosítottuk be a csoportkörből való továbbjutásunkat, mely egyben az én első BL-gólom is volt. Elsírtam magam az örömtől, mert nagyon sokat jelentett.”

Térjünk vissza a jelenbe! Követed még a Barcelonát?

Természetesen! Igyekszem minden meccset nyomon követni, és szorítani a srácoknak. Most közel állunk a bajnokság elhódításához, remélhetőleg minél gyorsabban sikerül lezárni a versenyfutást.

Egyre csak növekszik az esélye annak, hogy Leo Messi nyártól ismét a Barçát erősítheti majd. Mit gondolsz erről?

„Magától értetődő lenne szerintem. Leo az egész életét Barcelonában töltötte, a szurkolók imádják, ahogyan mindenki a városban. Reménykedem benne, hogy ismét gránátvörös-kékben láthatom őt. A legjobbakat kívánom neki, megtiszteltetés volt számomra, hogy mellette játszhattam, láthattam, mennyire természetesen, zsigerből jön minden mozdulata. Egy példakép számomra a pályán és azon kívül is.”

Zárásul: milyen elképzeléseid vannak a jövőddel kapcsolatban?

„Szerintem eléggé jó szezont futok, a számaim nagyon jók [19 gól és 7 gólpassz – a szerk.], a következő szezonban megpróbálok ismét visszatérni az európai kupasorozatokba, a célom mindenképpen ez. Ami az idei szezont illeti, szeretném minél gyorsabban megszerezni a bajnoki címet a Zenittel, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő…”

További tartalmak: