Piqué: Öt éven belül a Barcelona és a Real Madrid képtelen lesz versenyezni Európában

A Barcelona korábbi játékosa ma már az üzleti életben tevékenykedik, így több meglátása is van a futballban szükséges változásokat illetően.

A Barcelona legendás középhátvédje, a Kings League társalapítója, Gerard Piqué nyilatkozott a napokban a madridi Marcának, ahol a közéletbe üstökösként berobbanó saját bajnokságon kívül szóba került a spanyol csapatok gazdasági helyzete, illetve az is, mi várhat a futballra a jövőben.

Drasztikus változások jöhetnek a világ futballjában?

„Úgy gondolom, hogy lesznek változások a következő években, azt viszont nem tudom, hogy ezek drasztikusak is lesznek-e. Amit világosan lehet látni, hogy a Barcelona és a Real Madrid minden erejével azon van, hogy megvalósítsák a Szuperligát. A zártsága miatt nem támogatom ezt, a bevételek jobb elosztása miatt viszont jobbnak látom a jelenlegi rendszernél. A mai bajnokságokban vannak olyan csapatok, melyek az erősebbekből húznak hasznot, máskülönben nem nézné szinte senki a mérkőzéseiket. Szándékosan nem említek csapatokat az Andorrán kívül, de ha például mi feljutnánk az élvonalba, akkor kapásból 50 millió euró körül kaszálnánk, miközben a Barcelona-Real Madrid párosa 150-150 millió eurót kap évente. Ez nem igazságos, mert sokkal több szurkolóval rendelkezik mindkét együttes. Ezek a topklubok úgy gondolkodnak, hogy a kicsik belőlük élnek meg. Elmondhatom, hogy Európa összes nagy csapata hasonlóan látja a helyzetet, és átstrukturálnák a bevételek elosztását.”

Mit gondol a Szuperligáról?

„Alapvetően ellenzem ezt az elképzelést, mert egy 14 vagy 16, de még egy 30-as mezőny esetén is sok olyan csapat maradni ki, amelyek fontos szereplői a futballnak. Gondolok itt az Aston Villára, a West Hamre, a Betisre, a Sevillára vagy a Romára… ezeknek a csapatoknak az értéke alaposan csökkenne ezzel a lépéssel, a bajnokságok pedig elveszítenék jelentőségüket. A végén a nagyok még nagyobbak lennének, közben pedig a futball egy fontos része menne tönkre ezáltal. Mindenkinek saját magának kell megharcolnia az érdemeiért, ez pedig nem lenne így a Szuperligában. Ettől függetlenül tartom, hogy a versenynaptáron jelentősen alakítani kellene.”

Kevesebb csapat a bajnokságokban?

„Nézzük a Ligát: a többség ugyanúgy gondolkodik, ez alól a két nagy kivétel. Megértem persze, hogy nem lehet túl nagy különbség a kicsik és a nagyok között, mert ha ez nem így történne, akkor a többiek még annyira se tudnának labdába rúgni. Azt gondolom viszont, hogy nem feltétlenül van szükség húszcsapatos bajnokságokra ahhoz, hogy egy igazán prémium terméket készítsünk.”

Megkockáztatom még tizenkét csapattal is ugyanolyan erős lenne mindegyik liga, ahol igazságosabban lennének elosztva a bevételek is. A spanyol első osztályban ma vannak olyan csapatok, amelyek hasznot húznak abból, hogy az élvonalban szerepelnek, de ez csak azért van így, mert ott játszik a Barcelona és a Real Madrid. Csak ismételni tudom magamat: az Andorrát szinte senki nem nézné, ha nem lenne a bajnokságban az előbb említett két együttes. A bevételek egyszerűen nincsenek jól elosztva jelenleg.

Az amerikaiak jobban csinálják?

„Vonzóbbnak tartom az ottani rendszert, mint az európait. Gazdaságilag szintén jobban fel van építve, nagyon erős franchise-okról beszélhetünk. Európában rengeteg múlik a játékosokon. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a Barcelona és a Real Madrid öt év múlva képtelen lesz versenyezni a Bajnokok Ligájáért. Előbb vagy utóbb mindkettőnek részvénytársasággá kell majd válnia, mivel a jelenlegi rendszer egyszerűen nem fenntartható. Óriási az adóssága mindkét együttesnek, a Real picit később jut majd el ide, mert előrébb tartanak a Barcelonánál. Ezen csak az egységes FFP vagy a Szuperliga megalakulása tudna változtatni. Nézzük meg, mi van Amerikában: a bevételeket egyenlően osztják el a csapatok között, egy erős versenyt kreálnak ezzel. Mi történik eközben Európában? Minden bajnokságot máshogyan szabályoznak.”

A spanyoloknál a csapatoknak szigorú pénzügyi szabályozásnak kell megfelelniük, máshol viszont ennél jóval enyhébb megkötések vannak. Ameddig nem lépsz ki Európába, hanem csak otthon versenyzel, ez nem annyira feltűnő, ám amikor a többi ország csapatával kell versenyezni, akkor egyre inkább kijönnek ezek a különbségek. Egységes szabályozásra lenne szükség, mivel jelenleg az európai kupákban szereplő csapatok nem ugyanolyan szabályok szerint játszanak. Az Egyesült Államokban ezt kiválóan megoldották.

Dortmund vs Real Madrid? Nem. Dortmund vs Netflix!

„Az emberek médiafogyasztása teljesen átalakult az elmúlt években. Azt hiszem a Dortmundnál mondta valaki, hogy a riválisunk ma már nem a Real Madrid, hanem a Netflix. Végülis a futball egy szórakoztató iparág, efelé kéne haladniuk. Az emberek órákat töltenek a Netflix és más hozzá hasonló platformokon, majd mennek a közösségi oldalakra. A csapatoknak ma már mindkettővel versenyezniük kell. A mai fiatalok megszokták, hogy két-három dolgot csinálnak egyszerre, rengeteg információhoz akarnak egyszerre hozzájutni, amiket aztán megbeszélhetnek a barátaikkal a közösségi felületeken. Ehhez azonban nem tudsz 90 percre leragadni egy mérkőzésen. Még az én szokásaim is megváltoztak, nem nézek már meg egy teljes meccset. Régebben ez nem így volt. Ma egy fiatal a telefonján öt perc alatt megnézheti a meccs összefoglalóját és a találkozó részleteit is elolvashatja. Mindez nem jelenti azt, hogy a futball elvesztette volna vonzerejét, egyszerűen máshogyan fogyasztják azt az emberek.”

További tartalmak: