Xavi: „Győztünk és jön a kritika, fordítva nemzeti ünnep lenne Madridban”

Újabb bajnokit játszik vasárnap délután a Barcelona, mely ezúttal a szebb napokat is látott Valenciát fogadja a Camp Nou-ban. A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Xavit kérdezték a Real Madrid elleni, feltűnően defenzív játék kapcsán, a kritikákról, illetve a sérültek állapotáról is. A Valencia érkezik hozzájuk „Egy olyan ellenfélre számítunk, akik visszahúzódnak és kiválóan kontráznak. Barajával sokat […]

Újabb bajnokit játszik vasárnap délután a Barcelona, mely ezúttal a szebb napokat is látott Valenciát fogadja a Camp Nou-ban. A találkozót megelőző sajtótájékoztatón Xavit kérdezték a Real Madrid elleni, feltűnően defenzív játék kapcsán, a kritikákról, illetve a sérültek állapotáról is.

A Valencia érkezik hozzájuk

„Egy olyan ellenfélre számítunk, akik visszahúzódnak és kiválóan kontráznak. Barajával sokat fejlődtek, intenzív és kemény játékot játszanak vele. Bízom abban, hogy labdával meggyőzőbbek tudunk lenni, mint voltunk az elmúlt két meccsen. Meg akarjuk szerezni a három pontot, de nehéz dolgunk lesz, a Valencia ugyanis a kiesés elől menekül, nekik ez élethalál harc lesz. Önbizalmat nyertünk a Real legyőzéséből, amit most át kell ültetnünk ebbe a meccsbe.”

Kritikával illették a játékukat

„Egy klasszikus után mindig vannak visszhangok, mi azonban ezzel nem foglalkozunk, csak a holnapi meccsel. Természetesen kielemeztük a csütörtöki összecsapást. A célunk az volt előzetesen, mint mindig: 60-70-80 százalékban birtokolni a labdát, de néha van, hogy téged dominálnak le.”

A Real ezt csinálta velünk most, mi azonban jól védekeztünk labda nélkül, remekül teljesítettünk ebben a tekintetben, de nem így akarunk eredményesek lenni. Labdával szeretnénk jól teljesíteni, mint a szuperkupadöntőben, de van egy ellenfél is a pályán, és csak egy labda van.

Eltiltás miatt kihagyja a holnapi meccset

„Meglátjuk, hogy hol leszek majd a stadionban. Lehet a felső karéjban ülök majd, hogy jobban lássam a történéseket. Mindez azonban nem sok mindenen változtat, az öltözőben ugyanis beszélhetek a srácokkal.”

Rögzített helyzetek

„Minden nap gyakoroljuk a szabadrúgásokat, de egyelőre kevés szabálytalanságot tudunk kikényszeríteni a tizenhatos környékéről, többre van szükségünk ennél. De dolgozunk ezen, előbb utóbb jönni fog egy gól szabadrúgásból is.”

Koundé középhátvéd volt a Real ellen

„Tisztában vagyok vele, hogy középhátvédként szeret igazán játszani, de ez nem egyének kérdése, hanem a csapaté. Jules kiválóan végzi a munkáját, másféleképpen támadunk és védekezünk, ő pedig mindkettőből képes kivenni a részét. Fantasztikus igazolás volt.”

Hiányzott a labdabirtoklás

„Érzem, hogy mekkora felfordulást keltett a csütörtöki játékunk. Nem véletlenül mondom, hogy a Barça a világ legnehezebb klubja. 1-0-ra legyőztük a Real Madridot idegenben, és ez nem meggyőző sokaknak. Ha ez fordítva történt volna, akkor nemzeti ünnep lenne Madridban. A Barcelonában győzni kell, mindezt jó játékkal, de az ellenfél a LaLiga és a Bajnokok Ligája jelenlegi bajnoka, és ha letámadnak minket, akkor nehéz helyzetbe kerülünk. Nem azért húzódtunk vissza, mert ez volt a célunk, hanem azért, mert a Real Madrid ebbe a helyzetbe kényszerített minket a játékával. A futball így működik.”

Kétségtelen, hogy a Barcelona a világ legnehezebb klubja. Nyernünk kell minden meccsen, mindezt meggyőző játékkal. Nagyon egyértelmű a játékstílusunk, és ha nem tartjuk magunkat hozzá, akkor egyből elégedetlenséggel kell szembenéznünk. Nehéz pályán sikerült nyernünk, de nyilvánvalóan elégedettebb voltam a szuperkupa után. Szeretem, ha domináns focival nyerünk, de ez nem mindig jön össze.

Sergi Roberto hosszabbított

„Nagyon örülök annak, hogy velünk marad. Sergi egy kivételes játékos, akit nagyon sokra értékelek mint ember is. Meglátjuk, hogy Busival sikerül-e megállapodnunk, csak tőle függ.”

Két sorozatra kell koncentrálniuk

„Nyilvánvalóan segít erőnlétileg nekünk, hogy nem kell már Európára figyelnünk, de jobban örülnék, ha ez nem így lenne. Többet tudunk így pihentetni, ez az előnyünkre válhat.”

Továbbra sem számolhat Lewandowskival

„Nyerni a Bernabéuban Pedri, Andreas, Ousmane és Robert nélkül… Egy nagyon egységes csapat vagyunk, mindannyiunknak ugyanaz a célja: a győzelem. Kulcsfontosságú győzelem volt ez számunkra ennyi hiányzóval.”

Kimerültség

„Elemezzük a játékosaink állapotát a mérkőzések végén. Pontos adataink vannak, mennyit sprintelnek, néhányuk már sérülés közeli állapotban van, így mindenképpen pihenére van szükségük. Holnap egy döntő fontosságú meccset játszunk, a cél, hogy egyre nagyobb és nagyobb nyomás alá helyezzük a Madridot. Remek lehetőségünk volt erre az Almería ellen, de nem sikerült. Most otthon játszunk, nem véthetünk többet ekkora hibát.”

A sérültekről

„Andreas jól érzi magát most már, bevethető lesz holnap. A többiek szintén szépen fejlődnek, minden az érzéseiktől függ.”

Marcos Alonso kiválóan teljesített legutóbb

„Fantasztikusan játszott a Real ellen. Továbbra is tartom, hogy remek döntés volt a szerződtetése. Kiváló játékos és ember is, erős a fejpárbajokban, jól zárja le a területeket, erős a labdakihozatalokban, mindig számíthatok rá.”

A védekezésről

Egyszerű a képlet: a védekezés Lewandowskitól indul, a támadásaink pedig ter Stegentől. Csapatként védekezünk és támadunk.

Estanis Pedrola ismét ott a keretben

„Sokoldalú játékos, aki remek dolgokat mutatott a B-csapatban. Egy igazi szélső támadó, aki jó fizikummal is rendelkezik.”

Kessié fontos szereplő volt a Real ellen

„Boldogok vagyunk Franck miatt. Labdabiztosan játszik, jól fordul le az ellenfelekről, rendre csatlakozik a támadásokhoz. Kivárta a maga idejét, most pedig sokkal többet játszik. Örülök, hogy itt van velünk.”

Ansu Fati formájáról

„Sikerélményre van szüksége, ezt látom rajta. Jól dolgozik az edzéseken, motivált. Továbbra is maximálisan hiszek abban, hogy felülkerekedik a jelenlegi helyzeten és meghatározó tagja lesz a csapatnak a szezon hajrájában.”

További tartalmak: