A fejlődés útjában? Az UEFA bővítheti a női Bajnokok Ligája létszámát

Sem az Arsenal, sem pedig a Juventus nem lesz ott a csoportkörben. A PSG és a Manchester United pedig szintén egymást üti majd el a főtáblára kerüléstől.

A brit The Times információi szerint az UEFA már tanulmányozza annak a lehetőségeit, hogyan lehetne megfelelően kivitelezni a női Bajnokok Ligája mezőnyének növelését. A rendszer a játék 2021 óta tapasztalható ugrásszerű növekedésével egyszerűen ugyanis már nem kompatibilis. Egyre több csapatnak alakul ki komoly szurkoló- és nézőbázisa, ilyen például az Arsenal is, mely a jelenlegi rendszer miatt (is) nem lehet ott a csoportkörben, ezzel pedig jókora nézettségtől esett el az UEFA.

A jelenlegi formátum alapján csupán a négy nagy bajnokság első helyezettje jut biztosan a csoportkörbe, ez jelen esetben a Barcelona (Spanyolország), a Bayern München (Németország), a Lyon (Franciaország) és a Chelsea (Anglia). A topligákban hátrébb végzők és a kisebb bajnokságok első helyezettjei számára selejtezők útján vezet az út a 16 csapatos csoportkörbe.

Az Arsenal és a Juventus eddig az idei áldozatok

Az Arsenal harmadik lett tavaly a WSL-ben, így az első selejtezőkörben kellett játszania. Jonas Eidevall együttese a svéd Linköping csapatán még túl jutott, a következő körben azonban a Paris FC büntetőkkel kiejtette a tavalyi elődöntőst. Az angol klub már a szezon előtt biztosította a szurkolókat: amennyiben az „Ágyúsok” bejutnak a csoportkörbe, úgy mindegyik hazai mérkőzést az Emirates-ben játszhatják. Szintén az első kör áldozata volt egyébiránt a Juventus is.

A következő körben a Paris a tavalyi döntős Wolfsburggal mérkőzik meg, így nem kizárt egy újabb komoly búcsúzó, még akkor is, ha erre azért előzetesen nem mutatkozik komoly esély. Ami viszont már biztos, hogy a Manchester United vagy pedig a PSG biztosan nem lesz tagja a csoportkörnek, lévén a két csapat egymással mérkőzik meg. Ami az Ajaxot illeti, az amszterdamiak sorsa a svájci bajnok Zürich ellen dől majd el október közepén.

Jól látható tehát, hogy a jelenlegi lebonyolítási rendszert már kinőtte a női mezőny, szükség van a csoportok számának növelésére, ahogyan arra is, hogy a topbajnokságokból többen jussanak egyenes ágon a főtáblára. Hogy ez mikorra valósulhat meg, azt egyelőre homály fedi, de az UEFA-nak mindenképpen az érdekében áll a profit maximalizálása, ehhez pedig minél gyorsabban kell cselekednie.

További tartalmak: