Xavi: „Nem cserélném el Lewandowskit senkire”

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández megtartotta a Cádiz elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját. A katalánoknak nehéz feladata lesz minden bizonnyal, hiába áll lőtt gól nélkül az utolsó helyen az ellenfél, a legutóbbi négy mérkőzésen ugyanis nyeretlen maradt a Barça. A Cádizról – Nehéz ellenfelek, akik sziklaszilárdan védekeznek, ezt jól mutatja az ellenük lejátszott legutóbbi négy […]

Az FC Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández megtartotta a Cádiz elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját. A katalánoknak nehéz feladata lesz minden bizonnyal, hiába áll lőtt gól nélkül az utolsó helyen az ellenfél, a legutóbbi négy mérkőzésen ugyanis nyeretlen maradt a Barça.

A Cádizról

– Nehéz ellenfelek, akik sziklaszilárdan védekeznek, ezt jól mutatja az ellenük lejátszott legutóbbi négy mérkőzésünk eredménye: két döntetlen, két vereség. Itt az idő, hogy visszavágjunk nekik ezért. Biztos vagyok benne, hogy vért isznak majd, és nagyon agresszívan lépnek majd fel ellenünk az első perctől kezdve. Minket azonban ez nem zavarhat meg, ez is egy pálya a sok közül, ahol nyernünk kell, ha bajnokok akarunk lenni.

Mit gondol a Bayern elleni mérkőzésről?

– Jelenleg nem jár még a Bayern München elleni meccs a fejünkben, csakis a soron következő bajnokira összpontosítunk, most félre kell tennünk a Bajnokok Ligáját. Megértem, hogy lázban égnek a szurkolók az 5-1-es győzelmet követően, de ez még csak az első mérkőzés volt. Alázatosnak kell maradnunk. Holnap nem járhat más a fejünkben, mint az aktuális összecsapás, ha meg akarjuk szerezni a három pontot. Mindenkit motiváltnak látok, amikor pedig lehetőséget kapnak, rendre meghálálják a perceket. Ennek nagyon örülök.

Jordi Alba nyilatkozott az átigazolási időszakról…

– Meg tudom érteni őt abszolút, de a nyilatkozatán túl az a legfontosabb szerintem, hogy koncentrált, alázatos, minden nap harcol azért, hogy játéklehetőséget kaphasson. Mindenkinek vannak egyéni igényei, véleménye, amit ki szeretne fejezni. Normális ez, elfogadom, amit mondott, a hozzáállása ugyanakkor példás továbbra is, fontos számunkra, boldog vagyok, hogy velünk van. Igyekszem mindig a lehető legőszintébben beszélni a játékosaimmal, Jordival is így van ez, már csak azért is, amilyen kapcsolatot ápolunk egymással. Nagyon fontos a kerettel való megfelelő harmónia kialakításában az őszinteség.

Tökéletesen ismeri a helyzetét, nagy a verseny a posztján, az játszik, aki aktuálisan jobb formában van.

Griezmann körül bonyolódik a helyzet

– Az, hogy én mit gondolok erről a helyzetről, semmit nem számít. Az Atlético edzője Cholo, aki meghozza a szükséges döntéseket. Eleve Griezmann távozásánál még nem is én irányítottam a csapatot, ez a klub dolga, erre nem vagyok ráhatással. A Barcelona és az Atlético feladata az, hogy tárgyaljanak erről a kérdésről. Mi azt gondoljuk mindenesetre, hogy Antoine már biztosan az Atleti játékosa.

Bellerín és a Marcos Alonso bekerültek

– Mindketten jó állapotban vannak, ezért be is kerültek a keretbe. Arról, hogy játszanak-e majd, szombaton hozunk majd döntést. Készen állnak arra, hogy beszálljanak, játszhatnak 90, 30 vagy akár 10 percet is.

Lewandowski fantasztikus játékáról

– Szombaton állítom majd össze a kezdőt, meglátjuk kezd-e, fontos mindenesetre számunkra. Nem cserélném el Robertet senkire és semmire. Elképesztően fontos számunkra a rutinja, az érettsége. Az emberi tulajdonságai is roppantul szimpatikusak számomra, iszonyatosan alázatosan áll a dolgokhoz. Megtiszteltetés számomra, hogy őt edzhetem, mindenkit felspannol a jelenléte.

Ferran Torres helyzete

– Fontos játékos számunkra, és a jövőben is az lesz. Kiválóan támadja a területeket, sok helyzetet teremt, a munkabírása pedig elvitathatatlan.

Benzema megsérült

– Mi a Cádiz ellen játszunk szombaton, ezen pedig nem változtat sem Benzema , sem Griezmann, sem senki más… mi most egyedül azon gondolkodunk, hogyan lephetnek meg minket a Cádiz játékosai.

Ha az járna a fejünkben, hogy egy harmadik csapat játékosával mi a helyzet, nagyon rossz úton járnánk.

Ansu Fati formájáról

– Úgy vélem minden rendben van vele. A hétközi mérkőzésen nem volt elég pontos a befejezéseknél, de egyébként jól támadta az üres területeket, gyors volt, hatékonyan vállalta az egy az egy elleni párharcokat. Folyamatosan kapcsolatban vagyok vele, egyeztetünk arról, hogyan érzi magát, jelenleg azt mondta minden rendben, tehát száz százalékos állapotban van.

Sergi Roberto kisebb sérülést szedett össze

– Örülök amiatt, hogy velünk maradt, egy igazi Jolly Joker számunkra. Soha nem panaszkodik amiatt, ha éppen nem játszik, mindig példásan viselkedik. Volt egy kis kellemetlensége a Viktoria elleni meccs után, így nem került be a keretbe, de a Bayern ellen már visszatérhet szerintem.

Piqué egyelőre keveset játszott

– Megbeszéltem vele a helyzetét, bátorítom és biztosítom a bizalmamról. Nincs kétségem afelől, hogy segíteni fog nekünk, akárcsak az előző mérkőzésen. Meg kell azonban értenie, hogy a keret rendkívül erős, nehéz fix kezdőt és cseréket felállítani ilyen versenyhelyzetben.

Busquets pihentetése

– Több lehetőségünk is van arra, hogy Busit pihentessük. Frenkie képes ott játszani, Kessié ugyancsak, mi több, kipróbáltuk ezen a poszton Christensent is. A Real Sociedad ellen két védekező középpályással álltunk fel, és nem volt vele semmi probléma. Bőven megvagyunk ott is.

További tartalmak: